Browsing "Older Posts"

Apple pie

De ce apple pie? Pentru că am vrut să respect cât de cât rețeta americană și pentru că pe mine personal nu mă duce cu gândul la plăcinta românească cu mere. Eu când spun plăcintă cu mere mă refer la așa ceva sau la așa ceva. Ca să fie clar! :) . Vorbim așadar de o plăcintă cu mere americană cu aluat de tartă! :)). Atunci de ce nu o numim apple tart? Pentru că nu e atât de dichisită ca o tartă, nu are un aspect impecabil precum cel de tartă cu mere. Apple pie este după părerea mea o tartă cu un aspect mai rustic, căreia nu trebuie să îi acorzi o atenție deosebită și pentru că se unge cu gălbenuș. :)). 
Eu una am tot încercat prăjituri, tarte, plăcinte, deserturi cu mere și parcă tot nu e de ajuns. Când își cumpără al meu soț câte două kilograme de mere instantaneu mă gândesc și la un desert cu mere. Și câte minunății se pot face cu mult îndrăgitele mere!

Ingrediente pentru aluat(tavă dreptunghiulară)

250 g de făină
100 g de zahăr
100 g de unt
2 gălbenușuri
un praf de sare
coajă rasă de lămâie

Pentru compoziție:

3 mere Golden
4 linguri de zahăr
3 linguri de pesmet
zeama de la o lămâie
scorțișoară
nucșoară

În plus: un gălbenuș pentru uns deasupra

Mod de preparare:

Făina se amestecă cu zahărul, praful de sare, coaja de lămâie și untul rece tăiat cubulețe. Când rezultă un aluat nisipos se adaugă gălbenușurile și se formează o bilă de aluat care se înfoliază și se dă la rece pentru minim o oră. 
După o oră se împarte aluatul în două și se întinde în două foi egale.  Se așază prima foaie în tavă. Dacă o să folosiți o tavă rotundă, nu cred că vă ajunge aluatul să faceți două foi, așadar puteți face grilaj deasupra. Prin urmare împărțiți aluatul în două părți inegale, una mai mare pentru dedesubt și una mai mică pentru grilaj.

Merele se curăță de semințe și cotor și se taie cubulețe. Se amestecă cu zeama de la o lămâie, zahărul, pesmetul, scorțișoară și nucșoară.
Se așază în tavă. Se pune a doua foaie de aluat deasupra sau grilaj, după caz, se unge cu gălbenuș de ou și se coace la temperatură medie până se rumenește. Se fac niște crestături deasupra înainte de a o unge cu gălbenuș.
Se lasă să se răcească în tavă și se scoate apoi pe un grătar.




Să vă fie de bine!
27 noiembrie 2014

Monkey bread

Monkey bread este un tip de pâine americană. Se mai numește și ”bubble bread” din cauza modului de asamblare al pâinii pe care o să v-o explic imediat. Cu alte cuvine vorbim despre un tip de pâine realizat din minguțe de aluat, suprapuse una peste cealaltă, dar scufundate în unt topit și acoperite cu un mix de alune de pădure(nuci), scorțișoară și zahăr brun. Aseară mirosea așa frumos în casă a aluat dulce, scorțișoară, unt și mă gândeam instantaneu la sărbătorile de iarnă care se apropie cu pași repezi. Nu sunt un fan înfocat al sărbătorilor de iarnă, dar anul acesta parcă le aștept mai mult ca niciodată, poate și din cauză că ultimul an fost foarte greu pentru mine și pentru familia mea. 

Ingrediente:

20 g de drojdie proaspătă
450 g de făină albă
1/2 linguriță de sare
o lingură de zahăr
120 ml de lapte călduț
120 ml de apă călduță
un ou bătut
100 g de alune de pădure tocate(sau nuci)
2 lingurițe de scorțișoară
115 g de zahăr brun
50 g de unt topit

Mod de preparare:

Drojdia se dizolvă în apa călduță, iar făina se cerne într-un bol încăpător. Se adaugă sarea și zahărul. Se toarnă drojdia dizolvată în mijloc și oul bătut.  Se începe frământarea aluatului și se toarnă puțin câte puțin și laptele călduț. Se transferă aluatul moale pe masa de lucru unsă cu făină și se frământa pentru 10 circa 10 minute. Se pune la crescut într-o tavă unsă cu puțin ulei de floarea soarelui și se acoperă cu folie alimentară, unsă și aceasta puțin.  Se lasă să crească pentru o oră. 
Se transferă apoi din nou pe masa de lucru și se împarte în 30 de părți egale, dându-le o formă rotundă. Se înmoaie fiecare mingiuță de aluat în untul topit și se trece prin mixul de alune de pădure, scorțișoară și zahăr brun. Se așază într-o tavă de preferabil una cu gaură în mijloc, dar eu nu am avut așa că am folosit una normală. Se așază așadar la o distanță mică una față de cealaltă. Al doilea și al treilea strat așezați-l în despărțituri, nu unul peste celalalt. Adăugați la final mixul și untul rămas și lăsați-o la crescut pentru încă vreo 30 de minute maxim.
Coaceți pâinea pentru 30-35 de minute la 190 de grade. Lăsați-o apoi să se răcească pe un grătar. Opțional puteți pregăti un sos caramel din zahăr topit cu unt și frișcă lichidă. Găsiți rețeta aici, doar că renunțați la sare.



Să vă fie de bine!
25 noiembrie 2014

Focaccia cu mozzarella și pesto

Eu nu prea consum pâine, iar dacă o consum o prefer pe cea integrală. Îmi place însă să o pregătesc, să plămădesc aluatul, să văd cum crește, să îi simt mirosul ce se răspândește îmbietor în toată casa. Nu am mai copt de ceva timp pâine și tocmai ce mi-am achiziționat o carte despre pâine, am zis că trebuie să coc ceva bun. Am ales focaccia, una dintre cele mai versatile și mai cunocute tipuri de pâine din Italia. Procedeul e simplu, doar că trebuie frământată și lăsată la crescut de vreo 2-3 ori, asta în varianta scurtă. Cea mai bună focaccia pe care o poți mânca în Italia este cea genoveză, la fel și cel mai bun pesto. Eu am transferat minunățiile genoveze în propria-mi bucătărie. Eu zic că a ieșit mulțumitor, oamenii mei au fost încântați de rezultat! O puteți face desigur  și fără mozzarella sau pesto, le puteți înlocui cu usturoi sau măsline.

Ingrediente:

20 g de drojdie proaspătă
350 ml de apă călduță
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
500 g de făină albă
2 lingurițe de sare
o crenguță de rozmarin
150 g de mozzarella de bivoliță
2 linguri pesto de busuioc(alla genovese)

Mod de preparare:

Ungeți cu puțin ulei de măsline o tavă rotundă cu diametrul de 25 de cm. Amestecați drojdia cu 60 ml de apă, apoi adăugați și apa rămasă și uleiul.
Cerneți făina împreună cu sarea într-un vas încăpător. Faceți o gaură în mijloc și adăugați drojdia. Începeți să frământați până devine un aluat moale, lipicios. Transferați-l pe masa de lucru unsă cu făină și continuați frământarea timp de 10 minute până devine elastic și se desprinde de pe mâini.  Puneți-l la crescut pentru 60-90 de minute în tava unsă cu unt și acoperiți-l cu folie transparentă unsă cu puțin ulei.
Transferați din nou aluatul pe masa de lucru unsă puțin cu făină și adăugați rozmarinul tocat. Frământați-l bine și așezați-l din nou în tava unsă. Acoperiți-l cu folia transparentă și lăsați-l acolo pentru 30 de minute. 

După ce s-au scurs cele 30 de minute întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară pe care o așezați în tavă.  Cu ajutorul degetelor faceți niște găurele din loc în loc. Acoperiți aluatul cu altă folie transparentă unsă cu puțin ulei și lăsați-l așa pentru 30 de minute.
Înainte de a da tava la cuptor, la temperatură medie, turnați puțin ulei de măsline deasupra. Coaceți focaccia pentru 20 de minute în cuptorul preîncălzit. După cele 20 de minute, scoateți-o, așezați deasupra mozzarella și mai coaceți pentru 5 minute maxim, până se topește brânza. 
Ungeți focaccia cu pesto și serviți-o de îndată ce se răcorește puțin. Nu uitați că savurată caldă e cea mai bună. Sosul pesto de busuioc e cumpărat, nu l-am făcut eu de această dată. Cum v-am zis , puteți renunța la el, dar puteți adăuga măsline, roșii uscate, etc.





Să vă fie de bine!

23 noiembrie 2014

Tiramisu cu ciocolată

Cum să reziști unor asemenea tentații culinare? Cum, spuneți-mi voi?! Cu toate că țin o dietă, la dulciuri nu pot renunța în totalitate, care va să zică după masa de prânz, slabă în calorii, pot mânca ceva dulce făcut de mine. De fapt toate mesele mele sunt slab calorice, dar sub nicio formă nu pot mânca așa ceva la masa de seară! 
Nu de alta, dar trebuie să gust, să știu dacă a ieșit, cum a ieșit. Nu vă pot prezenta o rețetă fără să știu ce gust are! În cazul de față nu ar fi foarte greu, gustul de tiramisu cred că îl cunoaște toată lumea. Acesta e diferit puțin, aroma de ciocolată îl face irezistibil. Ce-mi place mie la tiramisu e că-l poți face în fel și chip, cu ouă, fără ouă, cu fructe, cu ciocolată, cu amaretti, etc. Mai spuneți și voi! E dulcele preferat al soțului meu, iar aseară când m-a văzut că i-l pregătesc era super fericit! 

Ingrediente:

un pachet mare  de pișcoturi
300 ml de cafea tare
o esență de rom
2 linguri de whisky(sau cremă de whisky)
500 g de mascarpone de bună calitate
150 g de zahăr pudră
200 g de ciocolată neagră(70% cacao)
250 ml de frișcă lichidă
cacao

Mod de preparare:

Topiți întâi ciocolata împreună cu frișca lichidă. Puteți folosi ciocolată și cu un procent mai mic de cacao, dar o să folosiți mai puțină frișcă lichidă. Sosul de ciocolată trebuie să fie grosuț, nu ca un sirop.
Mixați apoi brânza mascarpone împreună cu zahărul pudră. Adăugați și ciocolata topită și mixați până la încorporarea totală a ingredientelor. 
Pregătiți o tavă dreptunghiulară. Eu am ales una cu inel detașabil, dar nu e musai, dacă nu dispuneți de una la fel.


Înmuiați ușor pișcoturile în cafeaua răcită și amestecată cu romul și whisky-ul. Așezați-le în tavă. Turnați jumătate din compoziție în tavă. Așezați al doilea strat de pișcoturi și la final compoziția rămasă. Dați desertul la rece până a doua zi. Decorați cu cacao deasupra și savurați-l alături de cei dragi! Nu fiți egoiști:))!



Să vă fie de bine!

21 noiembrie 2014

Tartă cu ciocolată și caramel sărat

Mi-am cumpărat o formă de tartă dreptunghiulară, super lungă:). Era normal să încerc o rețetă nouă. Am găsit o tartă cu ciocolată și caramel sărat.Nu știu cât sunteți de familiari cu acest gust, dar o să vă cucerească și pe voi, vă asigur. Eu vă dau ingredientele pentru o tavă de tartă dreptunghiulară, exact ca a mea. Dacă folosiți o tavă rotundă, normală, dublați cantitățile la aluat și ciocolată. Caramelul e suficient.

Ingrediente pentru aluat:

65 g de unt
60 g de zahăr
1 ouă
170 g de făină

Pentru caramel:

120 ml de frișcă lichidă
230 g de zahăr
35 g de unt
un vârf de linguriță de sare roz

Pentru crema de ciocolată (ganache):

175 g de ciocolată neagră(74% cacao)
235 ml de frișcă lichidă

Mod de preparare:

Pentru pregătirea aluatului amestecați făina cu zahărul și untul rece tăiat cubulețe până rezultă o compoziție sfărâmicioasă. Adăugați oul, dați o formă rotundă aluatului și îl dați la rece pentru minim 1-2 ore. 
Transferați apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și întindeți-l cu sucitorul într-o foaie rotundă sau dreptunghiulară după caz. Înțepați aluatul cu furculița din loc în loc, așezați foaie de copt în tavă peste aluat și puneți câteva boabe de fasole. Coaceți tarta pentru 15 minute la temperatură medie. După aceea luați foaia de copt cu boabele de fasole și mai coaceți tarta pentru 10 minute. Lăsați-o să se răcească și pregătiți caramelul.
Topiți într-o crăticioară cu fundul gros zahărul. După ce s-a topit integral, adăugați untul și amestecați până se  subțiază caramelul. La final adăugați cu grijă frișca lichidă, amestecați din nou până la topirea completă a caramelului, și apoi sarea. Lăsați-l puțin să se răcorească și turnați-l în tavă cu aluatul de tartă copt.
Pregătiți ganache-ul astfel: topiți ciocolata împreună cu frișca lichidă pe foc. Lăsați-o și pe aceasta să se răcească puțin și după ce s-a întărit cât de cât caramelul turnați-o deasupra acestuia.  Dați tarta la rece peste noapte.

A doua zi presărați deasupra sare roz sau de mare și lăsați-o câteva minute la temperatura camerei pentru a o putea scoate din formă și a o putea servi. Dacă aveți o tavă de tartă cu fundul detașabil o să vă fie foarte simplu să scoateți tarta din formă.




Să vă fie de bine!
18 noiembrie 2014

Waffles cu unt de arahide

Am ajuns la concluzia că dacă ți-e poftă de clătite sau de pancakes, mai bine faci waffles. Nu ai nevoie de ulei pentru a le coace, nu se lipesc și sunt gata într-o clipă! Mi-am amintit că nu am mai folosit aparatul pentru waffles de tare mult timp și l-am pus la treabă. Mai aveam și vreo două linguri de unt de arahide așa că l-am adăugat și pe acesta compoziției, am făcut un sos de cacao și asta a fost tot! Hai să zicem că mi-a luat cam 30 de minute toată treaba, cu indulgență. 

Ingrediente:

2 ouă
300 ml de lapte
100 ml de ulei
4 linguri de zahăr
250 g de făină
o linguriță de praf de copt
o esență mică de vanilie
2 linguri unt de arahide

Sos de cacao:

50 g de cacao dulce
125 g de apă
100 g de zahăr
o lingură de unt

Mod de preparare:

Ouăle se bat cu zahărul. Se adaugă laptele, uleiul, esența și untul de arahide. La final se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt. Trebuie să rezulte un aluat grosuț, mai gros ca la clătite. Dacă mai aveți nevoie de făină, mai puteți adăuga, eu am pus făina din ochi așa. Puteți folosi și un robot de bucătărie pentru a face compoziția. Dacă nu aveți unt de arahide puteți renunța la el și puneți doar două linguri de zahăr. 
Puneți câte un polonic din această compoziție în aparatul pentru waffles. Închideți capacul și când sunt gata, scoateți-le pe o farfurie. 

Pregătiți sosul de cacao. Mai bine îl pregătiți mai din timp să aibă timp să se răcească. Se adaugă într-o crăticioară apa cu zahărul. Când începe să fiarbă adăugați cacaua. Amestecați, luați sosul de pe foc și adăugați untul. După ce se răcește, sosul se mai îngroașă puțin. E de preferabil să folosiți cacao amară. Eu nu am avut în casă și de aceea am pus de cea dulce. 
Savurați waffles împreună cu sos de cacao sau cu miere, sirop de arțar, etc.


Să vă fie de bine!

15 noiembrie 2014

Prăjitură cu griș și foietaj

Prăjitura aceasta m-a cucerit definitiv. Ador grișul cu lapte așa că știam că o să o ador. E super simplu de făcut, e moale, e cuceritoare. De îndată ce am zărit-o într-o carte de bucate, am știut că o sa fie dragoste la prima înghițitură.  

Ingrediente:

2 pachete de foietaj
450 ml de lapte
130 g de griș
150 g de ricotta
2 ouă
80 g de fructe confiate
80 g de zahăr tos
120 g de zahăr pudră
o esență mică de vanilie
sare

Mod de preparare:

Se pune la fiert laptele cu un praf de sare. Când începe să fiarbă se adaugă în ploaie grișul, amestecând energic cu un tel. Când începe să se îngroașe se adaugă  zahărul și se amestecă de această dată cu o lingură de lemn. Fiind destul de groasă compoziția va fi dificil de amestecat cu telul. Se lasă să se răcească. 
Ricotta scursă se amestecă cu zahărul pudră și un ou. Se adaugă apoi împreună cu esența de vanilie și fructele confiate tăiate cubulețe peste grișul răcorit bine. Se încoporează bine toate ingredientele. Eu am folosit fructe confiate gata tăiate. Printre acestea se regăsea și coajă de lămâie și de portocală. 
Țin să specific că mie mi-a ajuns un pachet de foietaj, dar e bine să aveți două la îndemână.Așadar, într-o tavă dreptunghiulară(tapetată cu hârtie de copt) se așază  prima foaie de foietaj. Se distribuie apoi compoziția de griș și asază a doua foaie de foietaj. Se sigilează bine marginile aluatului. Se înțeapă aluatul cu o furculiță și se toarnă deasupra oul rămas. 

Se coace prăjitura la 200 de grade pentru jumătate de oră. După ce s-a rumenit prăjitura scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească pentru a o putea scoate din tavă. Transferați-o apoi pe un grătar și în momentul servirii presărați puțin zahăr pudră deasupra.




Să vă fie de bine!

13 noiembrie 2014

Cheesecake cu lime și zmeură (fără coacere)

De fapt postarea ar fi trebuit să se intituleze ”Cel mai simplu cheesecake”. Pentru mine cel puțin, e cel mai simplu cheesecake. Nu are nevoie de coacere, de gelatină, de timp îndelungat de preparare și nici de multe ingrediente. Rețeta conținea doar lime, dar eu am zis să adaug și niște zmeură pentru culoare și gust. Vorbim totuși despre un cheesecake acrișor, iar adepții acestor tip de deserturi vor fi pe pe deplin încântați. Eu personal prefer deserturile mai dulci, dar nu m-am putut abține să nu mănânc o felie. 

Ingrediente pentru o tavă de 18 cm:

200 g de biscuți digestivi
100 g de unt topit
400 g de lapte condensat
220 g de brânză philadelphia
3 lime
250 g de zmeură proaspătă
unt pentru uns tava

Mod de preparare:

Tava cu inel detașabil se unge cu unt și se tapetează marginile și fundul acesteia cu hârtie de copt. Eu am uitat să tapetez și marginile și m-am cam chinuit puțin cu scosul din formă.
Biscuiții se macină fin. Vă puteți folosi și de un sucitor pentru a mărunți biscuiții. Se adaugă apoi untul topit peste ei și se amestecă până rezultă o compoziție umedă. Se tapetează cu această compoziție tava doar până la jumătate, nu în întregime. Se dă la rece până se pregătește crema. 

Crema de brânză se amestecă cu laptele condensat cu ajutorul unui tel. Se adaugă sucul de lime și se amestecă până se îngroașă compoziția. Urmează jumătate din cantitatea de zmeură. Se încorporează ușor în cremă pentru a nu se sfărâma. 
Se scoate tava de la rece și se toarnă compoziția. Se decorează cu zmeura rămasă și coajă de lime dată pe răzătoare. Se lasă peste noapte la rece. Se scoate din formă cu grijă. Dacă nu reușiți să scoateți fundul tăvii, o puteți lăsa așa. Nici eu nu am reușit inițial și am tăiat o felie de cheesecake pentru a o putea scoate ulterior.



Să vă fie de bine!

10 noiembrie 2014