Browsing "Older Posts"

Dorada cu trufe negre

Postam în zilele din urmă pe facebook o poză cu trufe negre. Eram fericită pentru că tocmai ce mi le cumpărasem. Am promis că o să pregătesc și ceva bun cu ele. Vă mărturisesc sincer că este prima dată când mănânc și gătesc trufe negre. Am profitat de faptul ca toamna este sărbătoarea trufelor în provincia în care locuiesc eu și mi-am cumpărat trei trufe negre. Am zis să încerc cu cele negre întâi și pe urmă cu cele albe. Contrar spuselor că ar fi foarte scumpe să știți că nu au costat foarte mult, 25 de cenți gramul, m-a ajuns în total vreo 7-8 euro. Mai scumpe în schimb sunt cele albe. Am primit și o cărticică cu rețete și instrucțiuni de gătire, curățare și conservare a trufelor. Mi-am ales să pregătesc ceva simplu. Chiar și așa am încălcat regulile dietei astăzi începând de dimineață când soțul meu drag m-a trezit cu un croissant și o cafea cu ginseng. 

Ingrediente:

3 fileuri de dorada
25 g de unt
50 ml de supă de legume
20 g de trufe negre
o linguriță de amidon de porumb
ulei extravirgin
sare roz de Himalaya
piper proaspăt

Mod de preparare:

Fileurile de dorada se sărează și se piperează. Vă recomand să folosiți piper proaspăt măcinat. Eu folosesc de multe ori la gătit sare roz de Himalaya. Dacă nu aveți puteți folosi și altfel de sare. 
Se încinge untul și o 2 linguri de ulei de măsline extravirgin. Se adaugă fileurile de dorada pe partea cu pielea și se prăjesc cu capacul pus pentru 5 minute. Se scot apoi pe o farfurie.
În sosul rămas de la pește se adaugă supa de legume și trufele tăiate feliuțe subțiri. Se adaugă apoi și amidonul și se amestecă totul energic cu o lingură de lemn până se îngroașă sosul. Se toarnă apoi peste fileurile de dorada și servește.
Cam asta ar fi tot! Ce ziceți, a ieșit bine pentru o primă încercare?


Să vă fie de bine!
30 octombrie 2014

Cupcakes cu cremă de brânză și dovleac

Prin metoda de realizare sunt muffins,  iar decorul aduce cu cel de cupcakes. În final am hotărât să le numesc cupcakes. Știu că nu e tocmai corect, dar ca să nu creez confuzii am ținut să fac această precizare. Vă spun că sunt delicioase, crema face toți banii! Păcat că nu m-am putut înfrupta din ele atât de mult pe cât mi-aș fi dorit! Baba rabdă la frumusețe, iar eu am întrecut de mult măsură... la haine :) .

Ingrediente pentru 18 cupcakes:

85 g de ciocolată neagră (74%cacao)
150 g unt
160 de făină
160 g de zahăr
1 baton de vanilie
o linguriță de praf de copt
un praf de sare
5 ouă

Pentru cremă:

200 g de unt
100 g de zahăr pudră cumpărat
200 g de ricotta
6 linguri de piure de dovleac

Mod de preparare:

Topiți pe baie de aburi ciocolata împreună cu untul. Mixați ouăle cu zahărul și praful de sare. Adaugați și semințele de vanilie și mixați în continuare până rezultă o compoziție cremoasă. Încorporați făina amestecată cu praful de copt, iar la final ciocolata topită împreună cu untul. Trebuie să rezulte o compoziție umedă, lichidă. 
Umpleți formele de brioșe tapetate cu hârtiuțe cam 2/3. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. 
Între timp pregătiți crema de brânză și dovleac. Mixați untul moale cu zahărul pudră și brânza. Adăugați și 6 linguri de piure de dovleac copt și mixați până rezultă o compoziție cremoasă și perfect omogenizată. 
Scoateți cupcakes-urile din cuptor pe un grătar și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. Ca să le puteți orna tăiați-le puțin vârful. Decorați-le apoi după bunul plac cu crema de brânză și dovleac. Nu trebuie să fie foarte pretențioase, puteți așeza crema deasupra lor și cu o linguriță. Pentru impresia artistică puteți adăuga și câte o migdală. 




Să vă fie de bine!
28 octombrie 2014

Colțunași cu brânză de vaci

Nu știu care ar fi originea acestor colțunași, dar cred că pe fiecare dintre voi vă trimite cu gândul la copilărie, la bucătăria românescă de odinioară. Cine nu iubește brânza dulce de vaci? Cine nu iubește papanașii, colțunașii, poalele-n brâu și alte cele pregătite ca la mama acasă din brânză proaspătă de vaci? Eu una o ador, mai ales când mă gândesc câte minunății poți găti cu ea. Să nu vă mirați de culoarea minunată a papanașilor mei, am folosit ouă de țară. Și nu doar ouăle au fost de la mama lor, ci și laptele, smântână și desigur brânza dulce. 

Ingrediente:

700 g de făină
700 g de brânză de vaci
6 ouă
100 g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
15 g de sare
coajă rasă de lămâie(opțional)
smântână pentru servit
lapte cât cuprinde pentru frământat
2 l de lapte pentru fiert colțunașii
2-3 linguri de ulei

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un vas încăpător sau direct pe masa de lucru. Se face o gaură în mijloc unde se adaugă 3 ouă, puțină sare și puțin lapte. Se începe frământarea aluatului și se mai adaugă lapte atât cât este necesar pentru omogenizarea ingredientelor. Eu am adăugat și puțin ulei pentru a-i putea da o formă aluatului, Cred că am folosit cam o cană de lapte fiert și răcit la temperatura camerei. Se lasă aluatul să se odihnească pentru un sfert de oră. 
Între timp brânza de vaci se amestecă bine cu 3 gălbenușuri, zahărul tos și zahărul vanilat. Puteți adăuga și stafide dacă vă plac.
Aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei și se întinde într-o foaie de 3 mm grosime. Se taie apoi în pătrate cu latura de 5-6 cm. Pe fiecare pătrat de aluat se adaugă câte o linguriță de brânză și se ung cu gălbenuș două dintre laturile acestuia. Se împăturesc sub formă de triunghi și cu ajutorul unei furculițe se presează marginile acestora. 


Laptele se pune la fiert cu puțină sare și când începe să dea în clocot se adaugă colțunașii. Eu am adăugat câte 5 colțunași la fiert, nu mai mulți. Se lasă la fiert cam 10-15 minute și se scot cu ajutorul unei spatule pe o farfurie. Se servesc calzi, cu smântână sau fără. Eu am adăugat și puțină scorțișoară pentru gustul meu. 
Știu că se adaugă apă la frământat, dar eu am vrut să adaug lapte. Eu i-am făcut după mintea și placul meu, dar dacă aveți rețete rămase de la mama, bunica, străbunica, respectați-le pe acelea! Până la urmă, trucurile în bucătărie moștenite sunt sfinte!



Să vă fie de bine!
7 octombrie 2014