Browsing "Older Posts"

Tort Amandină

Of! Ce greu îmi e să scriu această rețetă și ce mult timp mi-a luat să revin pe blog! Nu vreau să vă plictisesc cu chestiuni personale despre care unii dintre voi ați luat la cunoștință în ultima vreme. E un blog ce se vrea vesel, optimist, cu rețete drăguțe. O să mă străduiesc să-l fac din ce în ce mai frumos! Marțea aceasta a fost ziua tatălui meu. Știam de dinainte ce tort voiam să-i fac. L-am făcut cu toată dragostea pentru cel mai bun tată din lume. Mă doare suferința lui care e de două ori mai mare decât a noastră. Coincidența face că anul acesta a împlinit 57 de ani, fiind născut în 57. Eu îmi doresc să fie sănătos și să ne trăiască o mie de ani! 
Revenind la tort, e prima dată când îl încerc. Nu a ieșit foarte dulce, e ciocolătos, e însiropat, dar nu foarte tare. E și simplu de făcut. Urmează să încerc și amandinele în varianta lor arhicunoscută. 

Ingrediente pentru blat:

6 ouă
200 g de zahăr
8 linguri de făină
o linguriță de praf de copt
3 linguri de cacao
4 linguri de ulei
4 linguri de apă

Ingrediente pentru cremă:

250 g de unt
100 g de zahăr pudră
50 g de ciocolată neagră

Ingrediente pentru sirop:

400  g de apă
200 g de zahăr
o cafea espresso
3 linguri de rom

Ingrediente pentru glazură

200 g de ciocolată neagră
100 g de frișcă lichidă

Mod de preparare:

Pentru pregătirea blatului se bat spumă tare albușurile cu zahărul și un praf de sare. Se încorporează apoi la mână gălbenușurile mixate cu uleiul și apa. Făina se cerne împreună cu cacaua și praful de copt și se încorporează apoi în compoziție. Se amestecă ușor cu mișcări de jos în sus. Se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă micuță, cred că de 18 cm. Se coace blatul pentru 40 de minute la foc mediu sau până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcească, se scoate din formă și apoi se feliază în trei părți. Eu l-am pregătit cu o seară înainte și a doua zi l-am umplut cu cremă. 


Pentru cremă se mixează untul moale cu zahărul pudră. Se adaugă apoi și ciocolata topită pe baie de aburi. Se mixează până se topește zahărul. Siropul e de preferat să fie pregătit înainte cremei pentru că trebuie lăsat la răcit. Se amestecă pentru sirop apa cu zahărul și se pune pe foc până se topește zahărul. Se ia de pe  foc și se adaugă cafeaua espresso și lingurile de rom. Se lasă să se răcească bine. Țin să precizez că nu am folosit tot siropul pentru însiroparea blatului, mi-a fost teamă să nu fie prea însiropat, dar voi îl puteți folosi aproape pe tot. 


Așadar, se însiropează fiecare strat al blatului și se distribuie crema deasupra. Se însiropează și se decorează și la exterior și se îmbracă într-un strat de cremă. Se dă la rece pentru 1-2 ore. Se topește apoi ciocolata împreună cu frișca lichidă și se toarnă pe tort, glazurându-l în întregime. Dați din nou tortul la rece pentru măcar jumătate de oră și apoi ornați-l cu crema rămasă, frișcă și bombonele colorate. Cel puțin așa am făcut eu, dar puteți da frâu liber imaginației.









Să vă fie de bine!
18 septembrie 2014