Browsing "Older Posts"

Tiramisu cu amaretti

Am făcut de-a lungul timpului mai multe tipuri de tiramisu : clasictort de tiramsu fără ouă și tort tiramisu cu căpșuni. Era cazul pentru o schimbare în alcătuirea acestui faimos desert. Rețeta am văzut-o pe Tv Paprika, la Rachel Allen și mi-a plăcut teribil. Mi-am cumpărat toate cele necesare și am realizat un tiramisu de excepție, cu amaretti. De ce spun de excepție? Pentru că aroma de migdale a biscuiților amaretti conferă acestui desert un gust excepțional. Eu ador aroma de migdale și după cum se preconiza, acest tiramisu nu avea cum să nu fie extraordinar. Observați că vorbesc numai la superlativ și pe bună dreptate: Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului! 

Ingrediente:

4 ouă
100 g de zahăr
3 cafele espresso
o esență mică de migdale (sau lichior de migdale)
200 g de amaretti
500 g de mascarpone
cacao

Mod de preparare:

Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează cremă cu zahărul. Se pune apoi amestecul pe baie de aburi până se topește zahărul. Se mixează apoi din nou cu brânza mascarpone. Se încorporează albușurile bătute spumă și compoziția este gata pentru a fi utilizată. 
Eu am asamblat desertul în borcănașe și cupe de înghețată. E de preferat să-l asamblați în porții individuale. Așadar amaretti se înmoaie în cafeaua amestecată cu esența sau cu lichiorul de migdale. Se distribuie un strat din aceștia, apoi unul de cremă și tot așa până la epuizarea ingredientelor. Se presară cacao deasupra și desertul gata pregătit se dă la rece. Simplu, gustos, apetisant!



Să vă fie de bine!
27 noiembrie 2013

Pancakes cu fulgi de ciocolată și miere

E lucru știut că ne plac clătitele de orice gen, fie ele românești, americane, austriece sau franțuzești. Iubim clătitele de la mic la mare. Mie cel mai mult îmi plac clătitele subțiri, cu dulceață de smochine sau de căpșuni. La clătitele tradiționale folosesc mai mereu apă minerală. Ies pufoase și delicioase. Nici clătitele americane, denumite generic ''pancakes'', nu sunt de refuzat. Micuțe, grăsuțe și foarte pufoase se pot consuma într-o multitudine de combinații și gusturi. Eu am adăugat în compoziție niște fulgi de ciocolată și le-am consumat cu miere de albine și înghețată. Nu m-am complicat prea tare cu alt gen de toppinguri. Rețeta am preluat-o de pe Giallo Zafferano.

Ingrediente:

250 g de făină
50 g de unt
4 ouă
30 g de zahăr
400 ml de lapte
un praf de sare
100 g de fulgi de ciocolată
12 g de praf de copt

Mod de preparare:

Gălbenușurile se amestecă cu laptele și untul topit. Se adaugă făina cernută cu praful de copt și se omogenizează compoziția. Albușurile se mixează spumă cu zahărul și un praf de sare și se încorporează apoi ușor amestecului de gălbenușuri, cu mișcări de jos în sus. Se adaugă și fulgii de ciocolată și compoziția e gata pentru a fi utilizată. Se ia câte jumătate de polonic din compoziție și se toarnă în centrul unei tigăi teflonate unse cu puțin unt. Cu ajutorul unei spatule se întorc ușor clătitele și se așază una peste cealaltă pe o farfurie. 
Dacă folosiți fulgi de ciocolată, aceștia se vor duce la fundul vasului și trebuie să amestecați în compoziție înainte de a lua cu polonicul câte puțin din aceasta. Aveți grijă ca focul să nu fie prea tare pentru a nu se rumeni prea tare clătitele. Serviți-le cu miere, de albine, înghețată sau simple cu zahăr pudră.



Să vă fie de bine!
25 noiembrie 2013

Mud Cake cu ciocolată albă

Atât de mult mi-a plăcut mud cake-ul în varianta lui originală că m-am gândit să-l fac și cu ciocolată albă. Acum că am încercat ambele versiuni, pot spune că tot primul e cel mai bun. În plus e și mai spectaculos. E bine totuși să avem variante de mud cake. Exact ca la brownie. Există brownie și blondie. Și acesta, ca și fratele lui mai mare se face la fel de ușor. Eu aș vrea să le încercați pe amândouă și să-mi dați verdictul. Alb sau negru?

Ingrediente:

150 g de ciocolată albă
300 g de zahăr
250 g de unt
210 g de făină albă
120 g de făină cu agent de creștere
3 ouă
200 ml de apă
un plic de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Adăugați într-o crăticioară  untul, ciocolata ruptă bucățele, zahărul tos, zahărul vanilat, 200 ml de apă și puneți-o pe foc să se topească întreg conținutul, amestecând mereu. Opriți focul înainte ca acesta să înceapă să fiarbă. Lăsați-l să se răcorească. Cerneți cele două tipuri de făină într-un vas încăpător, adăugați apoi pe rând amestecul de ciocolată răcorit și mixați  până când s-a încorporat în totalitate. Adăugați și ouăle bătute puțin și mixați în continuare. Rezultă o compoziție lichidă care se toarnă într-o tavă rotundă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Tapetați forma în așa fel încât să nu aveți striații pe peretele acesteia. 
Coaceți mud cake-ul la 160 de grade pentru o oră. Lăsați-l să se răcorească, apoi scoateți-l din formă și presărați zahăr pudră deasupra. Eu l-am servit, inițial, puțin călduț, cu o cupă de înghețată. Vă recomand să-l păstrați la rece după ce vă înfruptați rapid din el. 



Să vă fie de bine!
21 noiembrie 2013

Supă cremă de morcovi și cartofi

Nu e de mirare că bebelușilor le place morcovul. E dulce, hrănitor și colorat. Dar oamenilor mari le place? Unora da, altora nu, dar dacă îl transformăm într-o supă cremă delicioasă și mai adăugăm și câțiva cartofi? De câte ori fac supă cremă, taică-meu nici nu se atinge de ea. Singura supă cremă din care a mâncat totuși a fost cea de dovleac. Ar trebui să nu mă surprindă acest lucru, supa cremă de dovleac este una dintre cele mai bune supe cremă. Și supa de morcov se aseamănă foarte mult cu aceasta atât la gust, dar mai ales la culoare. Eu vă propun să vă încălziți și să vă delectați cu o supă cremă. Alegeți-vă legumele favorite și transformați-le într-o supă delicioasă!

Ingrediente:

750 g de morcovi curățați
o ceapă
3 cartofi mari
2 l de supă de legume sau de carne
3 linguri de smântână pentru gătit
o lingură de unt
ulei de măsline

Mod de preparare:

Încălziți untul și puțin ulei de măsline într-o oală încăpătoare. Tocați ceapa (nu prea mărunt) și adăugați-o în oală. Lăsați-o puțin să se înmoaie și adăugați apoi morcovii tăiați rondele. Acoperiți cu supa de legume (cam 1 litru de supă) și lăsați să fiarbă. Când morcovii încep să se înmoaie adăugați și cartofii tăiați cuburi. Lăsați să fiarbă bine și mai adăugați supă de legume pe parcurs. Pasați apoi supa la blender, iar dacă rezultă prea groasă mai adăugați supă de legume în funcție de consistența dorită. Puneți din nou supa pe foc și adăugați smântâna pentru gătit. Potriviți de sare și piper. Lăsați să dea un clocot și opriți focul. Serviți supa caldă, dar e excelentă și rece. Puteți folosi mai multă smântână sau o puteți exclude din ecuație. Vă recomand să adăugați și doi-trei căței de usturoi în momentul în care căliți ceapa. Eu nu am adăugat, dar parcă ar fi mers. 



Să vă fie de bine!
19 noiembrie 2013

Mud Cake

Gata! Pot spune că mi-am descoperit desertul cu ciocolată favorit: mud cake-ul. E pentru prima dată când îl încerc și-mi place teribil. Știu că se poate folosi și ca blat pentru alte torturi, dar mie mi se pare un tort în adevăratul sens al cuvântului, plus că este un desert dens, foarte ciocolătos, sățios și savuros. Eu ador ciocolata și deserturile cu ciocolata așa că acest  mud cake mi-a pus capac. Ce să mai zic de faptul că e un dulce ''durabil'' în sensul că păstrat la rece vă puteți delecta mai multe zile din el. Atenție însă că păstrat la rece se întărește puțin și îl face mai greu de tăiat, dar e la fel de bun la gust, poate chiar mai bun. Nu știu alții ce părere au despre mud cake, cum le-a reușit sau cum îl savurează, dar pe mine m-a dat gata. Să nu uitați să aveți și un pahar mare cu apă lângă felia de desert! Dați o fugă și până la Diana să savurați și din mud cake-ul propus de ea. O să vă încânte privirea și o să vă stârnească pofta de dulce!

Ingrediente pentru blat:
100 g de făină albă
100 g de făină albă cu agent de creștere
150 g de ciocolată neagră (74% cacao)
3 ouă
400 g de zahăr
250 ml de lapte
250 g de unt
100 g de cacao amară
o esență mică de rom

Pentru glazură:
50 g de ciocolată neagră
3 linguri de smântână dulce
fulgi de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Rețeta e simplă. Untul, ciocolata ruptă bucățele, zahărul, romul și laptele se pun la foc mic și se lasă să se topească totul, amestecând din când în când, fără să fiarbă însă. Se lasă apoi să se răcorească.
Între timp pregătiți o formă de tort pe care o ungeți cu unt și o tapetați cu hârtie de copt în așa fel încât să nu aveți striații pe pereții acesteia.Adică decupați mai întâi o bucată rotundă pe care o lipiți pe fundul vasului și apoi decupați din nou o fâșie pe care o lipiți pe pereții acestuia. Eu am folosit un vas de ceramică. Puteți folosi chiar și o tavă cu inel detașabil, dar îmbrăcați-o și pe aceasta în hârtie de copt. Regula à la carte așa prevede. Nu am îmbrăcat-o eu prea bine, dar nu prea am răbdare la astfel de lucruri.
Cele două tipuri de făină se cern împreună cu cacaua. Se adaugă peste acest mix de făină și cacao, compoziția de ciocolată lăsată la răcit. Se încorporează cu mixerul puțin câte puțin. La final se adaugă și ouăle bătute puțin (ca la omletă) . Se toarnă compoziția în tavă și se coace la 160 de grade pentru o oră. În timpul coacerii mud cake-ul meu s-a crăpat, dar nu e o problemă pentru că oricum se acoperă cu glazura de ciocolată. În privința acesteia am topit ciocolata împreună cu smântâna dulce și am ornat mud cake-ul răcorit cu aceasta. L-am decorat apoi cu câțiva fulgi de ciocolată neagră. În privința smântânii folosite pentru glazură e vorba de smântâna pentru gătit pe care o utilizez. Aceasta are un gust dulce. Puteți folosi frișcă lichidă în loc de aceasta. Când am făcut pozele tortul nu era răcit bine, dar trebuia să-l pozez cât încă mai era ziuă. Lăsați-l să se răcească bine de tot și pe urmă păstrați-l la rece. Aștept impresii de la voi!



Să vă fie de bine!

16 noiembrie 2013

Fursecuri fragede cu ghimbir și fulgi de ciocolată

Am început să îndrăgesc ghimbirul proaspăt din ce în ce mai mult. Cel mai mult îl îndrăgesc în prăjituri, tarte, biscuiți, fursecuri. Are o aromă inconfundabilă, foarte plăcută și nu se compară cu ghimbirul măcinat, deși l-am folosit și pe acesta de multe ori în deserturi. Fursecurile acestea le-am pregătit pentru provocarea Dulce Românie de luna aceasta. Mă bucur că fetele s-au gândit la tema aceasta pentru că e o temă ușoară și inventivă, la modul că te poți juca cum vrei cu fursecurile. Nu știu dacă eu m-am jucat așa de bine, dar de fragede pot să vă zic cu mâna pe inimă că au ieșit cele mai fragede fursecuri făcute de mine până la momentul actual. 

Ingrediente:

300 g de făină
180 g de unt
100 g de zahăr pudră
o linguriță de praf de copt
un zahăr vanilat
un gălbenuș
30 g de fulgi de ciocolată neagră
2 lingurițe de ghimbir ras

Mod de preparare:

Precizez de la bun început că nu am folosit mixerul sau vreun alt instrument de bucătărie ci doar propriile mâini :). E simplu și rapid. Așadar, frământați untul cu zahărul pudră și zahărul vanilat până se înmoaie și rezultă o pastă omogenă. Adăugați gălbenușul, ghimbirul și apoi făina cernută împreună cu praful de copt și frământați în continuare. Dați aluatul rezultat la rece pentru o jumătate de oră. E cam același lucru ca aluatul de tartă, doar că este puțin mai moale.
Scoateți aluatul din frigider și formați biluțe pe care le dați orice formă doriți. Puteți chiar să întindeți aluatul într-o foaie și să decupați fursecurile cu niște forme drăguțe. Eu le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le-am apăsat ușor cu degetul în mijloc unde am pus câțiva fulgi de ciocolată neagră. Puteți pune chiar bucățele sau bănuți de ciocolată. Sau fructe confiate, sau ce vă trece prin cap :)) . Dați fursecurile la cuptor pentru 10-15 minute maxim, la foc potrivit. Aveți grijă să nu se rumenească prea tare. Se scot pe un grătar, se lasă să se răcească și se servesc, însă sunt mai bune a doua zi. 



Să vă fie de bine!
14 noiembrie 2013

Prăjitură cu fulgi de ciocolată

Ador prăjiturile cu unt, cremele cu unt, aluaturile cu unt, cam tot ce necesită unt în compoziție. Untul le frăgezește, le schimbă gustul și le parfumează. Este și cazul acestei prăjituri: pufoasă, aromată, sfărâmicioasă. Este o prăjitură care se face rapid cu toată că lista de ingrediente e oarecum lungă. Așadar înarmați-vă pentru început cu un pachet întreg de unt și treceți la treabă! Nu mai numărați caloriile pentru că nu are rost :))!

Ingrediente:

200 g de unt
170 g de zahăr pudră
150 g de făină
130 g de fulgi de ciocolată neagră
100 g de amidon de porumb
6 linguri de lapte
4 ouă
50 g de fulgi de cocos
o linguriță de scorțișoară
o linguriță cu vârf de praf de copt
1/2 esență mică de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat)

Mod de preparare:

Untul moale se mixează spumă cu zahărul pudră. Se adaugă apoi treptat ouăle și se continuă mixarea ingredientelor. Făina se amestecă cu amidonul și praful de copt și se cerne puțin câte puțin în compoziție. Se amestecă bine de tot, se adaugă fulgii de cocos, vanilia și scorțișoara. Lingurile de lapte se încorporează pe rând pentru a fluidiza compoziția. Se oprește mixerul sau robotul și se încorporează fulgii de ciocolată. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Se coace la 180 de grade pentru 35 de minute. Se lasă să se răcească și se presară zahăr pudră deasupra. Aluatul este dens în momentul în care îl turnați în tavă, cu toate acestea fulgii de ciocolată se duc la fund în momentul coacerii. Acest fapt se datorează untului care înmoaie compoziția :).



Să vă fie de bine!
10 noiembrie 2013

Chec pufos cu mere

După cum sugerează și numele e vorba într-adevăr de cel mai pufos și cel mai bun chec cu mere pe care l-am servit. Unde mai pui că e rapid și destul de economic, pe scurt : desertul ideal! Din cantitățile indicate vă iese exact un checuleț. Puteți suplimenta cantitățile pentru a face două checuri, mai ales dacă aveți mofturoși ca ai mei prin casă care întreabă : Doar unul ai făcut? :))

Ingrediente:

150 g de făină
30 g de amidon de porumb
3 mere (Golden am folosit eu)
3 ouă
150 g de unt
150 g de zahăr
o linguriță de praf de copt
un praf de scorțișoară
un praf de sare
zahăr pudră

Mod de preparare:

Mere se spală și se curăță de cotor și semințe. Nu se curăță de coajă, dar dacă vreți le puteți curăța. Se taie în bucăți potrivite și se călesc pentru câteva minute într-o tigaie antiaderentă cu 20 g de unt, 20 g de zahăr și un praf de scorțișoară.  Untul rămas se topește și se lasă la răcit. Ouăle se mixează cu zahărul rămas până când devin spumoase. Se încorporează apoi untul topit. Făina se amestecă cu amidonul și praful de copt și se cerne apoi în compoziție. Se încorporează ușor și la final se adaugă merele și un praf de sare. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace checul la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Se lasă să se răcorească și apoi se presară zahăr pudră deasupra. Se poate servi călduț alături de o porție zdravănă de înghețată. 




Să vă fie de bine!

7 noiembrie 2013

Tartă cu cartofi dulci și ghimbir

Am pregătit o tartă aromată cu cartofi dulci, dar din păcate ''nu am nimerit'' varianta portocalie a acestora. Aduce foarte mult cu varianta americană a plăcintei cu cartofi care se consumă în special de Thanksgiving. Cartoful dulce este o combinație savuroasă de dovleac și morcov. Copt însă, mie mi-a adus aminte de gustul castanelor fierte pe care le consumam în copilărie. Am înnobilat gustul plăcut al cartofului cu ghimbir proaspăt. Nu vă pot spune cât de delicioasă a fost tarta, iar consumată călduță cu smântână dulce e un răsfăț culinar, după părerea mea. 

Ingrediente pentru aluatul de tartă:
250 g de făină
150 g de unt
o lingură de zahăr
un praf de sare
un ou
o lingură de lapte rece

Pentru compoziție:
800 g de cartofi dulci
250 g de lapte 
125 g de unt
3 ouă
20 g de ghimbir 
100 g de zahăr
1/2 linguriță de scorțișoară
un praf de nucșoară

Mod de preparare:

Înainte a ne apuca de aluatul de tartă e recomandat să punem cartofii la copt, în cuptor. În felul acesta se coc și au timp să se răcească pentru a putea pregăti compoziția. Așadar, cartofii copți se curăță de coajă și se dau deoparte până pregătim aluatul de tartă.
Făina, zahărul și sarea se amestecă cu untul rece, tăiat cubulețe. Când aluatul capătă un aspect sfărâmicios, se adaugă oul, se încorporează, și la final lingura de lapte rece. Se frământă un aluat omogen și moale, care se învelește în folie de aluminiu și se dă la rece pentru 30 de minute. 
Compoziția eu am pregătit-o practic ca pe un piure de cartofi. Astfel, cu ajutorul blenderului am pasat cartofii, am adăugat zahărul și untul și am continuat pasarea ingredientelor. Am adăugat laptele și apoi pe rând ouăle întregi. La final am încorporat ghimbirul dat pe răzătoare, condimentele și am amestecat bine compoziția. După ce i-am copt, cartofii și-au schimbat culoarea, au devenit ușor mov-gri, iar dacă pățiți și voi același lucru nu vă speriați. Observați că după ce s-a copt, tarta are o culoare frumoasă.
Aluatul de tartă l-am întins într-o singură foaie pe masa de lucru unsă cu făină și am așezat apoi foaia într-o tavă de tartă. Am turnat deasupra compoziția și am copt tarta pentru aproximativ 50 de minute la foc mediu. După ce s-a răcorit, am scos tarta din formă, am presărat zahăr pudră deasupra și am servit-o cu smântână dulce. 



Să vă fie de bine!
2 noiembrie 2013