Browsing "Older Posts"

Bagels cu cremă de mascarpone

Ați mâncat sau ați preparat vreodată bagels? Eu nici una, nici cealaltă până mai ieri când am zis să încerc această invenție culinară. Întâmplarea face ca în săptămâna sărbătoririi arhicunoscutului Halloween eu să încerc mai multe rețete cu specific american. Nu are nicio legătură una cu cealaltă pentru că sărbătoarea e una și mâncarea bună e altceva. Cine dorește sărbătorește și mănâncă, cine nu vrea să sărbătorească doar mănâncă :). Revenind la bagels, aceștia sunt de origine europeană, dar au fost adoptați cu succes de americani.  Erau un aliment de bază pentru evreii din Europa orientală și aveau o gaură în mijloc cu scopul de a le putea transporta înșirați pe un baston. Aluatul de bagel este asemănător celui de donut, doar că modul de coacere e diferit. Se opăresc în apă inițial și apoi se coc în cuptor. Pot fi consumați atât cu diferite creme dulci și dulcețuri sau pot reprezenta cu succes un sandviș consistent. Eu am încercat varianta cu mascarpone, dar există o sumedenie de variante, după pofta și imaginația fiecărui gurmand. 

Ingrediente:

125 ml de lapte
20 g de drojdie proaspătă
25 ml de ulei
3 linguri de zahăr
1/2 linguriță de sare
300 g de făină
1 ou
1 gălbenuș
1 banană
250 g de mascarpone
un plic de zahăr vanilat
zahăr pudră


Mod de preparare:

Laptele se încălzește ușor și se adaugă drojdia mărunțită, uleiul, sarea și o lingură de zahăr. Se amestecă, se acoperă și se lasă să se odihnească pentru un sfert de oră la loc cald. Eu ''am uitat'' de acest amestec vreo 30-45 de minute. Nu a dăunat deloc, ba din contră, a crescut mai mult. Făina se cerne într-un vas, se adaugă amestecul anterior de lapte, ulei și zahăr și se frământă un aluat omogen care se lasă la crescut timp de 40 de minute, la loc cald. 

După acest interval de timp se împarte aluatul în opt părți egale. Se formează opt bile de aluat cu gaură în centrul fiecăreia. Se lasă să se odihnească pentru 20 de minute. Se fierb 3 litri de apă cu restul de zahăr (2 linguri) și se opăresc bagels-urile în aceasta pe ambele părți pentru 2 minute. Se scot pe un grătar să se scurgă de apă. Se transferă apoi în tava de copt și se ung cu un gălbenuș. Se coc la 200 de grade pentru 25 de minute. Se lasă să se răcească apoi, se taie în două și se umplu cu diferite creme. 
Crema pe care am utilizat-o eu a fost din piureul de banană amestecat cu mascarpone. Dacă optați pentru aceasta puteți folosi  chiar și 500 g de mascarpone. Crema mi-a ajuns la fix, dar ar fi mers și mai multă. Din această cauză vă recomand suplimentarea ingredientului. Presărați zahăr pudră deasupra și serviți.



Să vă fie de bine!

30 octombrie 2013

Cookies cu alune de pădure

Americanii adoră acești biscuiți mari, nu prea crocanți, în varianta clasică sau cu bucăți de ciocolată, alune, fructe uscate, stafide, aromatizați cu scorțișoară, ghimbir, sirop de arțar sau miere. Timpul de pregătire al acestor biscuiți e unul scurt, pentru că ei trebuie să rămână mai degrabă moi, decât crocanți. Dacă americanii îi adoră, noi de ce nu i-am pregăti mai ales că biscuiții de casă sunt mult mai sănătoși decât cei cumpărați, iar copii sunt cei mai fericiți. Din cantitatea totală de compoziție am pregătit două tăvi de biscuiți numai buni de ronțăit la cafea, la ceai sau la o cană de lapte. Puteți folosi în loc de alune, nuci sau migdale.

Ingrediente:

200 g de ciocolată neagră
300 g de făină
o linguriță de praf de copt
un praf de scorțișoară
un praf de ghimbir 
1/2 linguriță de sare
130 g de unt moale
200 g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
3 ouă
100 g de alune tocate

Mod de preparare:

Ciocolata se topește la baie de aburi și se lasă să se răcorească, iar făina se amestecă cu sarea, praful de copt și condimentele. Untul se freacă spumă cu zahărul adăugat pe rând și zahărul vanilat. Se încorporează unul după altul ouăle și se amestecă bine. Se adaugă și ciocolata și apoi puțin câte puțin făina. Se amestecă lent până când devine o compoziție omogenă. Din aceasta se formează biluțe de 3 cm, care se așază într-o tavă la o distanță de 5 cm una de cealaltă. Se aplatizează ușor cu degetele și se presară alunele tocate deasupra lor. Eu le-am prăjit puțin înainte. Se coc biscuiții la 160 de grade pentru 12 minute. Se lasă să se răcească și se servesc. Nu am folosit mixerul, ci telul pentru a realiza compoziția :).



Să vă fie de bine!
28 octombrie 2013

Supă cremă de dovleac cu mozzarella

Eu zic să continuăm seria rețetelor cu dovleac cu o supă cremă. De fapt cu asta ar fi trebuit să începem. Nu se poate să treacă toamna fără să consumăm o delicioasă supă de dovleac, aromată și frumos colorată. O mănânci practic cu ochii. Eu vă propun astăzi o variantă de supă cremă găsită într-o carte de bucate. Mi-a plăcut nespus și vreau să o repet cât de curând posibil. Sunt convinsă că și pe voi o să vă încânte, mai ales că se prepară rapid de tot. Partea mai grea o reprezintă curățatul dovleacului, o muncă ce pe mine mă enervează la culme și în acest caz apelez la bărbatul din dotare :)). 

Ingrediente pentru 4 persoane:

750 g de dovleac curățat
o ceapă
40 g de unt
750 ml de supă de carne
4 căței de usturoi
100 g de mozzarella
2 măsline negre fără sâmburi
2 fire de pătrunjel
100-150 ml de smântână pentru gătit

Mod de preparare:

Dovleacul curățat se taie cubulețe și ceapa se toacă mărunt. Se călesc împreună în unt pentru câteva minute. Se adaugă supa de carne (2 cuburi de concentrat și restul apă fierbinte) și se lasă să fiarbă.  Se adaugă și cățeii de usturoi zdrobiți și se condimentează supa cu sare și piper. Se continuă fierberea până când se înmoaie dovleacul. Se adaugă smântâna și se mai dă un clocot. Se pasează supa fierbinte și se servește împreună cu felii de mozzarella, măsline și frunze de pătrunjel. Puteți adăuga smântâna în funcție de gusturi, mai multă sau mai puțină. 



Să vă fie de bine!



24 octombrie 2013

Cheesecake cu dovleac și fistic

Știu că nu-i frumos să mă laud, dar am făcut un cheesecake cu dovleac de te lingi pe degete la propriu. Câte mâncăruri minunate poți face dintr-un dovleac, nu mai zic de deserturi! Slăbiciunea mea o reprezintă dulciurile așa că atunci când e vorba de pregătit ceva dulce și bun, nu mă dau în lături. Cred că aș putea trăi mâncând doar dulciuri :)). Cheesecake-ul de față se face rapid, mai mult durează coptul și răcirea acestuia. Eu nu am avut răbdare să se răcească bine de tot așa că am savurat o feliuță călduță cu ai mei, dar e mult mai bun rece. Merită așteptarea!

Ingrediente:

250 g de biscuiți simpli (frollini)
25 g de fistic
175 g de unt topit
500 g de ricotta
100 g de zahăr
3 ouă
300 g de dovleac copt
un praf de scorțișoara
un praf de ghimbir
150 g de smântână dulce
fistic pentru decor

Mod de preparare:

Prima dată vreau să fac niște precizări. Am folosit biscuiți simpli pe care îi aveam deja în casă, frollini dorati. Am ornat cu smântână, panna da cucina mai exact, care are un gust dulce pentru cine nu știe. Din această cauză am precizat să folosiți o smântână dulce și grasă. Puteți folosi în loc de ricotta orice alt gen de cremă de brânză. 
Primul pas în realizarea desertului îl reprezintă coacerea dovleacului. Așadar, dovleacul curățat se taie în bucăți potrivite, se presară cu puțin zahăr, scorțișoară și ghimbir măcinat. Se coace până când intră furculița ușor în el într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Biscuiții se macină fin sau se sfărâmă cu sucitorul. Eu am ales a doua variantă și nu i-am sfărâmat foarte fin. La fel am procedat și cu fisticul. Se amestecă apoi cu untul topit și se pun într-o tavă de copt cu inel detașabil. Se tapetează bine tava cu dosul unei linguri. Se dă la rece pentru jumătate de oră. Pentru compoziția de brânză se amestecă ricotta cu zahărul și dovleacul pasat (cu furculița). Se încorporează apoi pe rând cele trei ouă. Compoziția rezultată se toarnă în tava cu biscuiți și se coace cheesecake-ul la foc potrivit pentru o oră. Atât mai exact l-am lăsat eu până a fost gata.  Se lasă să se răcească și de decorează cu smântână și fistic tocat. 

Cam acesta ar fi cheesecake-ul propus de mine. Pe scurt, dacă vreți să faceți un cheesecake cu dovleac, esențial este să dețineți un dovleac bun, apoi în privința cremei de brânză puteți alege între philadelphia, mascarpone sau mai știu eu ce. Eu am optat pentru ricotta pentru că îmi place gustul ei și s-a potrivit de minune în acest cheesecake. Fisticul este o alegere personală, la fel ca și ricotta, e o chestiune de gust, dar și de aspect. Și o ultimă precizare: am folosit o tavă de copt mai micuță și din această cauză desertul meu a ieșit mai înalt :). 



Să vă fie de bine!

22 octombrie 2013

Guguluf cu dovleac și semințe de pin


Sunt extraordinar de încântată de acest guguluf, de cum a ieșit de bun. Dacă sunteți fani ai prăjiturilor cu dovleac știți la ce mă refer. Și nu e vorba doar de aroma inconfundabilă de dovleac aici, e vorba și de faptul că a ieșit un desert pufos, aromat și ''crănțănitor'' ( de la semințele de pin). Nu mai folosisem de mult timp forma de guguluf așa că i-am găsit o întrebuințare mai mult decât minunată. Merge de minune și o forma de chec sau orice altă formă dacă nu o aveți pe aceasta, dar aceasta din urmă îi conferă un aspect mai festiv, părerea mea. Puteți înlocui semințele de pin cu miez de nucă sau migdale, alune de pădure, etc. Mai bine vă dau rețeta că poate vă apucați de treabă.

Ingrediente:

150 g de unt
300 g de pulpă de dovleac
4 ouă
200 g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
un praf de sare
300 g de făină
o linguriță de praf de copt
100 g de semințe de pin
unt și făină pentru uns forma

Mod de preparare:

Dovleacul se rade sau se taie în felii  foarte subțiri. Ouăle se mixează spumă cu zahărul tos, zahărul vanilat și sarea. Se adaugă untul topit puțin câte puțin și se mixează în continuare până devine o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă și ea conținutului. Se încorporează dovleacul ras și semințele de pin. 
Se amestecă bine și ușor cu o spatulă. Se toarnă amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Eu nu am uns cu nimic forma mea de silicon, doar am clătit-o puțin cu apă. Se dă guguluful la cuptor, la o temperatură moderată pentru 45 de minute. Se scoate apoi, se lasă să se răcească puțin și apoi se răstoarnă pe o farfurie. Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră deasupra. E bun și a doua zi, dacă mai rămâne :). E simplu de făcut și delicios. Nu-i așa că vă tentează?



Să vă fie de bine!

17 octombrie 2013

Învârtită cu mere

Știu că sunt mai multe modele de învârtită, dar eu pe aceasta o cunosc cel mai bine pentru că așa o pregătea mama când eram acasă. Cel mai des o pregătea în perioada postului Crăciunului, dar eu am pregătit-o de dulce. E simplă, economă și tare gustoasă. Sunt sigură că mulți dintre voi o îndrăgesc. Când eram acasă o numeam ''învârtitură'' și mă amuzam teribil de denumirea aleasă chiar de mine. 

Ingrediente pentru aluat:
550 g de făină
250 g de lapte călduț
20 g de drojdie proaspătă
un praf de sare
100 g de zahăr
2 ouă
1/2 pahar de ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
5 mere Golden
100 g de zahăr
o linguriță de scorțișoară
o lingură de unt

Mod de preparare:

Prima dată se face aluatul. Făina se cerne într-un vas încăpător și se amestecă cu zahărul și sarea. Se face o gaură în mijloc și se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț. Se adaugă și cele două ouă și se începe frământarea aluatului. La final se adaugă puțin câte puțin ulei de floarea soarelui până aluatul capătă formă și se desprinde de pe degete. Se lasă la crescut la loc cald. 
Între timp se curăță merele și se răzuiesc. Se pun la călit împreună cu zahărul și scorțișoara. Se lasă pe foc până scade lichidul rezultat de la ele. Înainte de a opri focul se adaugă și untul și se amestecă să se topească. Se lasă compoziția să se răcorească. Puteți folosi alt gen de mere, eu din acestea am avut, din acestea am folosit.
După ce aluatul a crescut și și-a dublat volumul se împarte în două și se întind pe masa de lucru două foi de aluat. Se distribuie deasupra lor compoziția de mere, se rulează foile și se pun în tăvile de copt. Se ung cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se dau la cuptor, la foc moderat pentru 40 de minute. 
Dacă aveți tăvi de copt mai mare s-ar putea să aveți nevoie de mai mult aluat pentru a face două învârtite acestea din imagini, și bineînțeles de mai multe mere  :) .



Să vă fie de bine!
14 octombrie 2013

Prăjitură cu pere și ciocolată

Încet, încet iarna ne bate la ușă și asta îmi displace profund, dar cât mai este încă toamnă ar fi bine să profităm de roadele ei. Pentru aceia dintre voi care iubesc fructele toamnei am pregătit o prăjitură cu pere. Vă spun că este senzațională, senzațional de simplă și senzațional de bună. E un fel de negresă cu pere, cu conținut umed și ciocolătos. O să regretați dacă nu faceți porție dublă pentru că o să se mănânce imediat. Credeți-mă pe cuvânt! 

Ingrediente:

125 g de ciocolată cu lapte
100 g de unt moale
2 ouă
200 g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
150 g de făină
1/2 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de sare
2-3 pere 

Mod de preparare:

Ciocolata se topește pe baie de abur. Untul moale se mixează împreună cu zahărul și ouăle până devine ca o cremă. Se adaugă zahărul vanilat și ciocolata topită și se continuă mixarea ingredientelor. La final se adaugă făina amestecată cu sarea și praful de copt până se încorporează perfect amestecului. Toată treaba se realizează cu mixerul sau robotul din dotare. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Tava mea e de 20x30. Se distribuie deasupra perele tăiate după bunul plac și se dă tava la cuptor, la foc mediu pentru 35-40 de minute.Se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr praf înainte de fi servită. Așa-i că-i simplu? Eu dau cuptorul la treapta 7 din 11 trepte de căldură. Nu știu exact ce temperatură este pentru că dacă am schimbat casa, am schimbat și cuptorul, logic. Am dorit să fac această precizare în caz că nu corespund timpii mei de coacere cu ai voștri.



Să vă fie de bine!
12 octombrie 2013

Ștrudel cu dovleac

Iată că am revenit mai repede decât mă așteptam. Încurajările voastre frumoase și faptul că  îmi sunteți alături m-au trimis la bucătărie, la preparat bunătăți și la pozat. Trebuie să recunosc că îmi cam ieșise din mână treaba cu pozatul, dar m-am redresat repede. A contribuit la acest aspect și faptul că am schimbat locuința și trebuie să-mi caut noi locuri pentru poze. M-am gândit însă că merită să vedeți și voi minunăția aceasta de ștrudel cu dovleac, iar pentru cei care nu îndrăgesc dovleacul, încercați-l cu mere. Pentru prima dată am pregătit aluat de ștrudel, nu știu cât de corectă și cât de aproape de original e rețeta, iar eu fiind la prima încercare sper că m-am descurcat acceptabil. 

Ingrediente:

600 g de făină
200 ml de apă
un praf de sare
2 ouă
7 linguri de ulei
o lingură bună de unt
pesmet
900 g de dovleac ras
200 g de zahăr
o linguriță de scorțișoară

Mod de preparare:

Din cantitățile indicate am pregătit două ștrudele măricele. Se pot observa și în poze. Pentru pregătirea aluatului se cerne făina într-un vas, se adaugă apa (la temperatura camerei) , ouăle și 6 linguri de ulei. Se frământă aluatul și se bate de câteva ori până devine elastic și omogen. Realizând acest procedeu cu mâinile aveți nevoie de ceva forță pentru că aluatul e destul de tărișor la început. Se unge la final cu o lingură de ulei, i se dă o formă rotundă și se lasă să se odihnească la temperatura camerei pentru o jumătate de oră. În rețetă nu era trecută lingura de ulei de la final, dar e mai ușor de modelat așa. 
Cât timp aluatul se odihnește puteți pregăti compoziția. Dovleacul ras se călește împreună cu zahărul și scorțișoara pentru maxim 10 minute și se lasă apoi să se răcorească.
Se împarte aluatul în două și pe masa unsă cu făină se întind două foi subțiri(cât de subțiri puteți, de preferabil). Se ung cu unt topit și se presară pesmet deasupra. Se distribuie apoi dovleacul ras și se rulează foile de aluat. Se închid bine la capete și se pun în tavă. Se introduc în cuptor, la foc mediu, pentru 40-45 de minute. Cel puțin atât le-am lăsat eu. Se lasă să se răcească și apoi se servesc. După ce se răcesc bine de tot, coaja de deasupra se mai înmoaie. 



Să vă fie de bine!

9 octombrie 2013