Browsing "Older Posts"

Tort cu iaurt și coacăze roșii

Poate e prea mult spus ''tort'', dar parcă nici a prăjitură sau a tartă nu arată, așa că rămân la denumirea de tort totuși. Dacă aveți vreo idee mai bună în a denumi acest desert, vă rog să mi-o împărtășiți. În fine, e un desert super simplu, nu foarte dulce, special pentru cei care nu se dau în vânt după dulcegării culinare. Coacăzele pot fi înlocuite cu alte fructe, mai dulci pentru cei care se află de cealalată parte a barierei și adoră deserturile dulci și foarte dulci. 

Ingrediente pentru blat:
3 ouă
3 linguri de zahăr
2 linguri cu vârf de făină
o lingură cu vârf de cacao
un zahăr vanilat

Pentru cremă:
500 g de iaurt cremos dulce
12 g de gelatină folii
4-5 linguri de lapte
100 g de zahăr
100 g de coacăze roșii

Mod de preparare:

Blatul se face foarte simplu. Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează cremă cu zahărul tos și zahărul vanilat. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă cu un praf de sare, făina și cacaua. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Precizez că am folosit o tavă mai mare pentru a coace blatul și pe urmă una mai mică, detașabilă pentru a monta tortul. Resturile rămase de la blat le-am folosit pentru a face firimituri și a le distribui deasupra tortului. 
Se coace blatul pentru 10-15 minute, la foc moderat și pe urmă se lasă la răcit. Crema de iaurt se pregătește la fel de simplu. Iaurtul dulce se amestecă cu zahărul și coacăzele roșii. Puteți adăuga mai mult zahăr în compoziție, mai ales dacă nu folosiți un iaurt dulce. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece pentru 10 minute. Se încălzește laptele și se adaugă apoi gelatina stoarsă bine de apă. Se amestecă până se dizolvă bine în lapte și se ia de pe foc. Se lasă să se răcorească  bine înainte de a o adăuga în amestecul de iaurt, zahăr și coacăze.
Se folosește o tavă cu inel detașabil mai mică pentru a decupa blatul și se așază pe o farfurie. Se toarnă apoi crema de iaurt peste blat, în formă, și se dă la rece pentru câteva ore sau peste noapte. Se scoate cu grijă inelul detașabil, se ornează tortul cu firimituri din blatul rămas și se decorează cu crenguțe de coacăze roșii. 



Să vă fie de bine!

15 august 2013

Supă de roșii coapte

Prima dată am auzit de această minunată supă de la Corina și mi-am propus ca într-o zi să o încerc și eu. Am mai pregătit supe de roșii, dar niciodată cu roșii coapte la cuptor. Această variantă mi-a plăcut cel mai mult dintre toate cele încercate până acum. Și în plus această rețetă pică la fix cu provocarea de luna aceasta, lansată de Diana. Bineînțeles că am folosit și de această dată roșii din grădină. Roșiile sunt niște legume minunate și eu le consum destul de des, chiar dacă intră în categoria legumelor acide și îmi cauzează unele problemuțe în această perioadă. 

Ingrediente:

1,5 kg de roșii 
ulei de măsline
o lingură de unt
o ceapă
2-3 căței de usturoi
o mână de busuioc proaspăt
sare, piper
100 ml de smântână dulce (am folosit eu)

Mod de preparare:

Roșiile se spală și se taie în bucăți potrivite, depinde cât sunt de mari. Eu am avut și mai mai mari și mai mici. Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se condimentează cu sare și piper proaspăt, se stropesc cu câteva linguri de ulei de măsline și se dau la cuptor pentru 20 de minute. Nu pot să vă spun cu exactitate cât ulei de măsline am folosit la rețetă, pentru că l-am adăugat mai mult ochiometric. După 20 de minute, roșiile se scot din cuptor și se lasă să se răcească pentru a le putea înlătura pielița. Se călește ceapa tocată grosier și usturoiul în 3-4 linguri de ulei de măsline și o lingură de unt. Se adaugă apoi și roșiile descojite și două căni de apă. Se lasă să fiarbă pentru 15-20 de minute, iar spre final se adaugă și busuiocul proaspăt. Se oprește focul, după ce roșiile au fiert și se pasează supa cu blenderul. Se pune din nou supa pe foc, se adaugă smântâna și se lasă să dea doar un clocot. Se servește supa caldă, dar e bună și rece, cu crutoane stropite cu ulei de măsline și coapte în cuptor.



Să vă fie de bine!
13 august 2013

Tartă rapidă cu roșii și brânză

Ce bine și frumos că Diana ne provoacă luna aceasta să gătim cu roșii! Din fericire am roșii destule în grădină, de toate felurile și dimensiunile. Și cum a fost atât de cald pe aici în ultima perioadă nu am avut niciun chef să pregătesc rețete complicate așa că am apelat fie la o supă de roșii, fie la o tartă cu roșii pentru a ne potoli foamea și a ne dezmierda simțurile. Pentru că ce asociere poate fi mai nimerită decât cea dintre roșii, busuioc și ulei de măsline?! 

Ingrediente:

un pachet de aluat foietaj
2 roșii mari
200 g de roșii mici (cherry)
150 g de brânză robiola
ulei de măsline
sare, piper
busuioc proaspăt

Mod de preparare:

Rețeta e simplă după cum bine v-ați dat seama, iar cantitățile pot varia în funcție de preferințele fiecăruia dintre voi. Brânza robiola o puteți înlocui cu ricotta sau cu orice alt gen de brânză moale, tartinabil, gen philadelphia. Așadar, aluatul foietaj (al meu era rotund ca și tava folosită) se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Brânza se amestecă cu 3 linguri de ulei de măsline și puțină sare și piper. Se întinde apoi în tavă, peste aluat. Se distribuie deasupra roșiile tăiate felii și cele mici, netăiate. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Se adaugă și câteva frunze de busuioc proaspăt, se îndoaie marginile aluatului și se dă tarta la cuptor, la foc moderat. Se lasă pentru 20-25 de minute, până când aluatul se umflă și se rumenește. Dacă nu vreți să apelați la varianta rapidă de aluat foietaj cumpărat, îl puteți pregăti chiar voi în casă. Cum vă place mai mult!



Să vă fie de bine!
10 august 2013

Tartă cu cremă frangipane și coacăze roșii

Bine v-am regăsit într-un august de-a dreptul canicular! De aproape o săptămână mănânc sandvișuri, salate și grătare pentru că nu mă pot apropia de cuptor și plită. E frumoasă vara, dar călduri așa de mari nu mi-a fost dat să trăiesc până acum. Cu toate acestea am făcut o tartă zilele acestea, dar nici eu nu știu de unde am avut atât de mult curaj. Noroc că se face rapid și nu trebuie să stea mult timp în cuptor. Până acum nu am folosit coacăzele la niciun desert și nici nu știu dacă e cea mai fericită alegere. Mie mi-a plăcut totuși pentru că se completează destul de bine gustul dulce al cremei frangipane cu gustul acrișor al coacăzelor. Ideea a pornit nu de la faptul că voiam să pregătesc o tartă, ci de la faptul că am cumpărat fructele acestea mici și roșii și nu știam ce întrebuințare să le dau. Am găsit-o, dar se putea și mai bine. Am altă idee pe care sper să o pun în practică în curând. 

Ingrediente pentru aluatul de tartă:
200 g de făină
100 g de unt rece
100 g de zahăr
1 ou

Pentru crema frangipane:
100 g de migdale măcinate
100 g de unt
100 g de zahăr pudră
1 ou

În plus: 125 g de coacăze roșii

Mod de preparare:

Pentru aluatul de tartă se amestecă toate ingredientele cu mâna sau la robot până rezultă un aluat omogen și moale care va sta la frigider pentru o oră, învelit în folie alimentară.
Crema frangipane se pregătește și ea la fel de simplu. Untul moale se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă oul și la final migdalele măcinate. Compoziția rezultată se lasă și ea la rece pentru 10 minute. Se scoate aluatul de tartă și se întinde cu mâinile(varianta mea preferată) într-o tavă de tartă. La temperatura mâinilor aluatul se înmoaie și se poate întinde ușor în tavă. Se întinde apoi crema frangipane peste aluat și se pun și coacăzele deasupra. Se dă tarta la cuptor pentru 25-30 de minute. Eu am încălzit bine cuptorul înainte și în 20 de minute tarta mea a fost gata. Puteți opta desigur pentru alte fructe, mai voluminoase, ca de exemplu smochine. Merg de minune cu crema frangipane. Coacăzele fiind micuțe, crema le-a acoperit în întregime după cum puteți observa și din poze. După ce s-a rumenit tarta, lăsați-o să se răcească și mai apoi savurați-o. Se poate păstra și la rece. 



Să vă fie de bine!
8 august 2013