Browsing "Older Posts"

Bavareză cu mure

Dacă vă este poftă de un desert ușor, aromat și a cărui pregătire nu necesită mult timp mai ales în zilele caniculare, bavareza este alegerea ideală. Este o cremă ușoară pe bază de ciocolată, cafea sau fructe. La categoria fructe puteți opta pentru căpșuni, zmeură, mure, etc. Am optat de această dată pentru mure pentru că nu mai testasem această variantă. Sfatul meu este să folosiți mure dulce, coaptă bine. Astfel, bavareza va fi mai aromată și mai dulce. Acest lucru e valabil de fapt pentru orice gen de fructe folosit.

Ingrediente:

300 g de mure
150 g de zahăr pudră
12 g de foi de gelatină
250 g de smântână pentru frișcă
1/2 lămâie

Mod de preparare:

Foile de gelatină se pun la înmuiat în apă rece pentru 10 minute. Murele se pasează la blender cu 100 g de zahăr pudră. Sucul de la jumătate de lămâie se încălzește la foc mic și se adaugă apoi gelatina scursă bine de apă. Se stinge focul și se amestecă până se topește gelatina. Se adaugă gelatina peste murea pasată și se omogenizează. Se dă amestecul pentru câteva minute la rece până se mixează frișca. Smântâna pentru frișcă se mixează cu restul de zahăr și se încorporează apoi amestecului de mure și gelatină. Se toarnă compoziția rezultată în 4 forme (ramekin am folosit eu) și se dă la rece pentru câteva ore, chiar și peste noapte. Se servește rece. 


Să vă fie de bine!
31 iulie 2013

Tomini la grătar

Deși locuiesc în Italia, nu am consumat tomini până de curând. De fapt, mai sunt o mulțime de brânzeturi din care nu m-am înfruptat încă. Da, tomino este un sortiment de brânză care se consumă de obicei la grătar. Provine din regiunea Piemonte, iar rețeta originală prevede folosirea în totalitate a laptelui de capră. Este o brânză moale la interior și cu o crustă tare la exterior. Asta o face perfectă pentru grătar, învelită în felii de speck sau pancetta. Se poate cumpăra învelită gata din magazin. Când am vrut să pregătesc tomini mi-am amintit că am văzut în urmă cu ceva timp un mod de pregătire a acestora la Diana și mi-a plăcut enorm și modul de prezentare. Deci, dacă găsiți tomini în magazin nu ezitați să-i cumpărați, iar dacă poposiți prin Italia nu-i ratați pentru că o să vă placă cu siguranță. 

Ingrediente:

2 tomini
câteva felii de pancetta
salată verde
măsline kalamata
ulei de măsline
sare, piper

Mod de preparare:

Se iau tomini și se învelesc în felii de pancetta. Se pun apoi pe un grătar încins și se lasă 3-4 minute pe o parte și 3-4 minute pe cealaltă parte. Se servesc fierbinți cu salată verde, stropită cu ulei de măsline și zeamă de lămâie. Eu am adăugat și niște măsline kalamata salatei mele. Sunt delicioși! Brânza curgătoare e cremoasă și bună tare în combinație cu pancetta și salata verde. 



Să vă fie de bine!
30 iulie 2013

Prăjitură cu vanilie și cocos

Am revenit după o  absență îndelungată, dar justificată. Mai există și perioade din acestea în viața omului, dar absența mea s-a datorat unui motiv prostesc: am rămas fără internet. Și totul din cauza unor oameni binevoitori :). În fine, situația s-a remediat parțial și cum îmi era dor de blog și de voi toți m-am gândit să vă răsplătesc așteptarea cu o prăjitură bună-bună. Este o prăjitură cu cremă de vanilie și fulgi de cocos. Chiar dacă nu am avut internet în tot acest timp, la gătit nu am renunțat. Am gătit, dar mai rar ca înainte. La acest fapt a contribuit și căldura exagerată de afară. În ultimile zile a fost cumplit de-a dreptul. 

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
un plic de zahăr vanilat
un praf de sare
100 g de fulgi de cocos
o lingură de praf de copt

Pentru crema de vanilie:
3 gălbenușuri
o linguri plină de amidon
6 linguri de zahăr
250 ml de lapte 
semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
100 g de unt

Mod de preparare:

Prima dată se face blatul. Ouăle se separă, gălbenușurile se mixează cremă cu zahărul. Se încorporează apoi albușurile mixate spumă cu un praf de sare. La final se încorporează făina amestecată cu praful de copt și fulgii de cocos. Se toarnă aluatul într-o formă dreptunghiulară de 20x30, unsă cu unt și tapetată cu făină. Se coace în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute. Se lasă să se răcească bine de tot și pe  urmă se taie în două. 
Pentru crema de vanilie, se mixează gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă amidonul și se mixează în continuare. Se subțiază amestecul cu laptele călduț și se pune apoi pe foc mic. Se adaugă și semințele de vanilie se amestecă mereu până se îngroașă crema. Se lasă să se răcorească bine de tot. Untul moale se mixează  spumă și se încorporează apoi cremei de vanilie. Se toarnă crema între foile de pandișpan, dar se păstrează puțin din aceasta pentru a unge prăjitura și deasupra. Se ornează cu fulgi de cocos și se dă la rece pentru câteva ore înainte de a o savura.



Să vă fie de bine!

29 iulie 2013

Prăjitură răsturnată cu piersici

După modelul răsturnatei cu mere, am făcut răsturnată cu piersici. Tare-mi mai plac răsturnatele acestea, se pot face cu o gamă variată de fructe. Am folosit piersici din compot pentru că până la ora actuală eu nu am găsit să cumpăr niște piersici bune și dulci mai ales. Prefer în schimb nectarinele, pe acestea le mai nimeresc. Fiind sezonul piersicilor, nectarinelor și al caiselor folosiți-le pe acelea proaspete. Mi-e dor într-un fel de tarabele noastre pline de fructe de sezon, pe alese și pe săturate. Îmi aduc aminte de o întâmplare  când am mers în piață să-mi aleg niște fructe cu mâinile mele și am fost apostrofată de vânzătoare :''toate-s la fel''. Mi-a rămas întipărită frumos în minte amintirea aceea. Nu mai zic de modul de adresare. De multe ori mi s-a întâmplat să ajung acasă să constat că nu toate legumele sau fructele din sacoșă erau ''la fel''. Prefer de cele mai multe ori supermarketurile în detrimentul piețelor tocmai din acest motiv că nu ești lăsat să-ți alegi singur produsele, iar dacă o faci, te simți de parcă ai fi păcătuit. Să nu-mi spuneți că nu vi s-a întâmplat și vouă că nu vă cred. 

Ingrediente:
500 g de piersici 
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de lapte
5 linguri de făină
un plic de zahăr vanilat

Pentru caramel:
5 linguri de zahăr
o lingură de unt

Mod de preparare:

Se caramelizează zahărul într-o tavă care e de preferat să poată fi introdusă și în cuptor. Se adaugă untul după ce s-a topit zahărul și se oprește focul. Se distribuie piersicile în tavă, peste caramel. Ale mele fiind din compot nu le-am mai tăiat, nu le-am mai făcut nimic, le-am pus ca atare. Dacă folosiți din acelea proaspete le tăiați după preferințe și s-ar putea să aveți nevoie de mai mult de 500 de grame, în funcție de dimensiunile tăvii folosite. La mine mai mergeau una-două piersici, de asta am scris că s-ar putea să aveți nevoie de o cantitate mai mare. Vă orientați voi :) . 
Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează cu zahărul. Se adaugă apoi și lingurile de lapte. Albușurile se mixează și ele spumă tare și se încorporează amestecului de gălbenușuri. Se adaugă pe rând și cele 5 linguri pline cu făină și se amestecă ușor. Aluatul rezultat se toarnă în tavă. Se coace prăjitura la foc moderat pentru 25 de minute. Se face foarte rapid având în vedere că este vorba despre o compoziție de pandișpan. Nu vă speriați dacă dă înapoi când o scoateți din cuptor, oricum o răsturnați cât e călduță pe o farfurie. 


Să vă fie de bine!

4 iulie 2013

Gratin de dovlecei și roșii

Astăzi dăm startul unei noi luni de vară. Sper să fie o lună minunată, lipsită de evenimente urâte atât pentru voi cât și pentru mine. Și cel mai important e să nu fie o lună caniculară. În zilele de vară călduroase avem nevoie de mâncăruri ușoare precum aceasta pe care v-o recomand astăzi. Dacă aveți dovlecei și nu știți ce întrebuințare să le dați, puneți repede de un gratin. Nu aveți nevoie de multe ingrediente și nici nu trebuie să zăboviți mult prin bucătărie. Rezultatul o să vă placă, în mod sigur. E o mâncare gustoasă. 

Ingrediente:

3-4 dovlecei (în funcție de dimensiunea tăvii folosite)
2 roșii 
o mână de busuioc
150-200 g de cașcaval
50 g de parmezan
sare, piper
ulei de măsline

Mod de preparare:

Am ales să fac de această dată gratinul cu dovlecei copți pe grill pentru un gust mai bun. Așadar dovleceii se taie felii pe lungime, se condimentează cu sare și piper și se coc pe grill. Se pune apoi primul strat de dovlecei într-un vas și se stropesc cu ulei de măsline. 

Se așază deasupra roșiile tăiate felii și frunzele de busuioc. Adăugăm și jumătate din cantitatea de cașcaval răzuită. Distribuim al doilea strat de dovlecei rumeniți pe grill, stropim la fel cu ulei de măsline și la final adaugăm restul de cașcaval și parmezanul răzuit. Dăm tava la cuptor, la foc moderat. Dovleceii o să lase apă și o puteți scurge dacă vi se pare prea multă în momentul în care îi scoateți din cuptor. Sau îi puteți lăsa în cuptor până mai scade din lichidul rezultat de la ei. Oricum se fac foarte repede, așa că nu trebuie să îi țineți prea mult la cuptor, având în vedere că au fost și rumeniți înainte pe grătar. Simplu în toate sensurile!


Să vă fie de bine!
1 iulie 2013