Browsing "Older Posts"

Prăjitură cu căpșuni și ciocolată

Această prăjiturică este simplă, gustoasă și aromată. E ideală pentru ideea de desert rapid, servit la cafea sau la ceai. S-a consumat rapid, semn că a fost foarte apreciată de ai mei. Căpșunile se pot înlocui cu orice fel de fructe de sezon, precum vișine, cireșe, zmeură, etc. Ideea de a pregăti această prăjitură a pornit de la faptul că aveam o caserolă mică de căpșuni pe care voiam să o utilizez într-un desert nu foarte complicat și mai la îndemâna tuturor.

Ingrediente:

4 ouă
150 g de zahăr
200 ml de lapte
100 g de unt
3 linguri de cremă de ciocolată (nutella)
300 g de făină
coaja de la o lămâie
o linguriță de praf de copt
200 g de căpșuni

Mod de preparare:

Ouăle se separă și albușurile se mixează cu zahărul. Se adaugă pe rând gălbenușurile și se continuă mixarea ingredientelor. Se încorporează apoi ciocolata topită împreună cu untul, laptele călduț și la final făina cernută cu praful de copt. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava mea e mai mică, de 20x30. Se distribuie deasupra căpșunile tăiate în jumătate și se coace prăjitura la o temperatură moderată. Se lasă să se răcească și apoi se porționează și se servește. 



Să vă fie de bine!
28 iunie 2013

Tartă cu vișine

Credeam că nu o să găsesc vișine aici, dar din fericire am găsit și am făcut o  tartă delicioasă. E aceeași rețetă ca la tarta cu cireșe, doar că i-am dat altă formă și am ales vișinele ca și compoziție. Se face tare ușor și e foarte bună, vă asigur de asta. Dacă vă plac deserturile  cu vișine, nu ezitați să o încercați.

Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină
100 g de unt
100 g de zahăr
un ou

Pentru compoziția de vișine:
400 g de vișine fără sâmburi
150 g de zahăr
2 linguri de amidon
1/2 esență mică de migdale

Mod de preparare:

Ingredientele pentru aluat se adaugă într-un bol și se frământă până rezultă un aluat omogen care va sta la rece pentru minim 30 de minute. Untul trebuie să fie rece atunci când îl frământați cu restul ingredientelor.
Pentru compoziție se amestecă vișinele cu zahărul și esența de vanilie și se pun pe foc să se topească zahărul și să se formeze siropul. Se adaugă apoi amidonul, se amestecă și se lasă pe foc să se lege siropul rezultat de la vișine, amestecând din când în când să nu se ardă compoziția. Se lasă să se răcorească bine.
Se scoate aluatul și se întinde cu mâinile (varianta mai rapidă) într-o formă de tartă. Se păstrează o bucățică de aluat pentru grilaj. Se toarnă compoziția de vișine în tavă, peste aluat. Se formează din restul de aluat benzi cu ajutorul unei rozete pe masa de lucru unsă cu făină.  Se coace tarta la foc moderat până se rumenește. Se servește călduță sau rece. 


Să vă fie de bine!

25 iunie 2013

Prăjitură marmorată cu cireșe

Cunoașteți cu siguranță această prăjitură. Mulți dintre voi ați încercat-o, alții doar ați savurat-o. Ce mi-a plăcut cel mai mult la această prăjitură a fost stratul de brânză și cel de ciocolată. Am folosit brânza philadelphia și asta i-a dat un gust mai bun cremei, după părerea mea. Am folosit o tavă mai mică și din această cauză prăjitura a ieșit mai înaltă. E recomandat să folosiți una de 30x40 ca să iasă treaba bună :). Aflându-mă la prima încercare a acestei rețete, habar nu aveam cum avea să rezulte preparatul. E o prăjitură destul de consistentă, blatul se completează bine cu cireșele proaspete, cu brânza cremoasă și stratul crocant de ciocolată. Parcă mergeau puse niște cireșe și în stratul de jos, dar asta la următoarea prăjitură marmorată. Rețeta e ușor modificată de mine față de varianta găsită în revista Click.

Ingrediente pentru aluat:
250 g de unt
200 g de zahăr pudră
un zahăr vanilat
5 ouă
375 g de făină
150 ml de lapte
o linguriță de praf de copt
3 linguri de nutella (sau o lingură de cacao)
200 g de cireșe

Pentru cremă:
200 g de unt
200 g de zahăr pudră
un zahăr vanilat
o cutie de philadelphia
zeama de la 1/2 de lămâie

În plus: 
200 g de ciocolată neagră cu minim 50% cacao pentru glazură

Mod de preparare:

În primul rând se pregătește blatul din untul moale care se mixează cu zahărul pudră și zahărul vanilat. Se adaugă treptat gălbenușurile și se continuă mixarea ingredientelor. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă tare în acest amestec, apoi jumătate din cantitatea de lapte și la final făina cernută cu praful de copt. Se toarnă 2/3 din acest aluat într-o tavă (30x40) tapetată cu hârtie de copt. În restul de aluat se adaugă nutella moale (topită) sau cacaua , laptele rămas și se amestecă bine de tot. Se întinde acest aluat peste cel alb din tavă. Se așază deasupra cireșele fără sâmburi și se apasă ușor în aluat. Se coace prăjitura la 160 de grade, timp de 40-45 de minute. Se lasă apoi se răcească înainte de a o scoate din tavă.

În acest timp se pregătește crema de brânză. Untul moale se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă crema de brânză, zahărul vanilat și zeama de lămâie. După ce s-a răcit prăjitura din tavă se întinde crema de brânză deasupra și se dă la rece până se întărește bine de tot. Eu am lăsat-o până a doua zi când am scos-o de la rece și am turnat deasupra ciocolata topită pe baie de aburi. Am realizat apoi cu o furculiță formele specifice acestei prăjituri. Nu degeaba se mai numește și prăjitura Valurile Dunării. 


Să vă fie de bine!
22 iunie 2013

Plăcintă cu dovlecei

Pentru că îmi plac dovleceii și pentru că nu m-am plictisit încă de ei, am pregătit o plăcintă cu dovlecei. Se pregătește ușor, e bună atât caldă cât și rece și nu-ți îngreunează stomacul. Dacă sunteți fani dovlecei și mai ales plăcintă cu dovlecei vă recomand să o încercați și voi în bucătăriile voastre. Dacă nu sunteți fani dovlecei, mare păcat, pentru că nu știți ce pierdeți. E sezonul lor așa că bucurați-vă de ei. 

Ingrediente:

800 g de dovlecel ras
200 g de cașcaval ras
150 g de făină
o linguriță de praf de copt
4 ouă
2-3 cepe verzi
2 căței de usturoi
o legătură de pătrunjel
câteva frunze de busuioc (opțional)
o legătură de mărar
1/2 pahar de ulei
1/2 pahar de lapte
sare și piper
unt și pesmet pentru uns vasul

Mod de preparare:

Dovleceii se spală și se dau pe răzătoare. Se scurg apoi de zeamă și se pun într-un bol. Dintr-un kilogram de dovlecei mie mi-a rezultat cam 800 g de dovlecel ras. Ceapa și usturoiul se toacă și se călesc până se înmoaie în puțin ulei de floarea soarelui. Se adaugă peste dovlecelul ras. 
Făina se cerne împreună cu praful de copt și se adaugă și aceasta în bol, la fel ca și restul ingredientelor: cașcavalul ras, verdeața tocată, gălbenușurile, uleiul și laptele. Se amestecă bine compoziția și se condimentează cu sare și piper. Albușurile se mixează spumă și se încorporează ușor în compoziția anterioară. Se toarnă amestecul într-un vas uns cu unt și tapetat cu pesmet. Se coace până se rumenește, la 180 de grade. Se servește caldă sau rece. E bună oricum, numai că plăcinta caldă nu o să reușiți să o tăiați frumos. E destul de moale. După ce se răcește se mai întărește. 


Să vă fie de bine!


20 iunie 2013

Tartă cu cireșe (rustică)

Dacă tot e sezonul cireșelor cum era să ratez tocmai o tartă cu aceste fructe minunate, mai ales că tartele dulci se numără printre deserturile mele favorite. Am avut și mai am încă niște cireșe super mari și super coapte, faine de tot. O minunăție! Am avut norocul să le primim de la o persoană care se ocupă cu recoltarea și distribuirea fructelor aici în Italia. Doar nu era să dau 6-7 euro în magazin pe un kilogram de cireșe :)). În caz că nu aveam în curte și nu primeam în dar de la persoane amabile, cumpăram așa un kiliogram de-o poftă. Nu știu de ce sunt atât de scumpe în magazin având în vedere că sunt cireși prin unele comune unde nu-i culege nimeni și îi asaltează păsările la greu. E un mister total pentru mine. Dacă dezleagă cineva misterul să-mi spună și mie. Revenind la tarta mea pot spune cu mâna pe inimă că a ieșit un deliciu. Nu vreau să mă laud, e doar purul adevăr. Ingrediente simple, muncă puțină (mai puțin scosul sâmburilor) și un desert neașteptat de bun. Încercați-l și voi și-mi veți da dreptate!

Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină
100 g de unt
100 g de zahăr
1/2 esență mică de migdale
un ou

Pentru compoziția de cireșe:
800 g de cireșe fără sâmburi
150 g de zahăr
zeama de la 1/2  de lămâie
3 linguri de amidon

Mod de preparare:

Pentru aluatul de tartă se amestecă făina cu zahărul, oul și untul rece până rezultă un aluat omogen și moale care se lasă pentru minim jumătate de oră la frigider.
Cireșele spălate și curățate de sâmburi se pun pe foc împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Se lasă să se topească zahărul și se adaugă amidonul. După ce s-a legat compoziția se oprește focul și se lasă să se răcorească.
Se scoate aluatul din frigider și se întinde cu sucitorul pe o foaia de copt unsă cu făină. Se pune apoi într-o tavă rotundă cu tot cu foaia de copt. Se pune compoziția de cireșe în tavă și se îndoaie marginile aluatului. Se coace tarta la foc moderat până se rumenește frumos pe  margini. Puteți folosi și mai puține cireșe în compoziție. Eu nu m-am zgârcit :)). După ce s-a rumenit se lasă se răcească, apoi se scoate din tavă cu ajutorul foii de copt. Eu nu am avut răbdare să se răcească suficient și am tăiat-o cât a fost călduță. E la fel de bună și caldă și rece, numai că rece e mai ușor de manevrat. Dacă o savurați călduță aveți nevoie de o linguriță. Rece, în schimb e mai legată și mai închegată compoziția. 



Să vă fie de bine!
18 iunie 2013

Tort cu mere și frișcă

E atât de cald că nu-ți mai vine să stai în bucătărie printre oale și tigăi, darămite să mai aprinzi și cuptorul. Oricât de cald ar fi trebuie să mai și mâncăm, iar când e vorba de ceva dulce, trebuie să facem un efort să învingem căldura și să ne potolim pofta. În plus, tortul acesta e atât de simplu că nici nu aprinzi bine cuptorul că s-a și copt blatul. Iar compoziția de mere durează foarte puțin să o pregătești. Ideea a pornit de la faptul că aveam niște mere care nu se voiau mâncate, mai ales acum cu atâtea fructe de sezon, iar eu nu știam exact ce să fac cu ele. Deserturi cu mere am încercat o mulțime, cred că e cel mai popular fruct printre rețetele mele. Un tort cu mere rase era chiar o noutate pentru mine. Știam că nu are cum să nu fie un tort bun, de aceea l-am și făcut, iar acum vi-l prezint și vouă.

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
un praf de sare
coaja rasă de la o lămâie
zahăr vanilat
unt și făină pentru uns forma

Pentru compoziție:
4 mere mari
100 g de zahăr
100 g de unt
3 foi de gelatină
o linguriță de scorțișoară

În plus: smântână lichidă pentru ornat

Mod de preparare:

Blatul este unul simplu, un aluat de pandișpan din 4 ouă pentru o formă mai mică. Gălbenușurile se mixează cremă cu cele 4 linguri de zahăr. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă cu un praf de sare. La final se adaugă făina în ploaie, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă cu inel detașabil, unsă cu unt și tapetată cu făină. Se coace blatul la foc moderat, în funcție de cuptor, timp de 20 de minute. Se încearcă cu o scobitoare pentru a fi siguri că e copt. Se lasă să se răcească apoi se feliază în două.
Merele se curăță și se dau pe răzătoare. Se pun apoi la călit împreună cu zahărul, untul și scorțișoara. Înainte de a opri focul se adaugă gelatina înmuiată în prealabil în apă rece pentru 10 minute. Nu are nimic dacă merele încă mai conțin lichid când ați oprit focul. Acest lucru ajută la însiroparea blatului. Se lasă și compoziția de mere să se răcorească puțin, apoi se întinde între foile de blat. Se dă la rece tortul. 
Pentru ornat am folosit smântână lichidă pentru frișcă pe care am mixat-o pentru câteva minute cu 3 linguri de zahăr. Am îmbrăcat apoi tortul răcit bine în aceasta și am decorat cu feliuțe de măr. E recomandat să-l lăsați la rece peste noapte. Am uitat să precizez că eu am folosit ouă de țară pentru blat, de aceea a ieșit așa de galben.



Să vă fie de bine!
16 iunie 2013

Prăjitură rapidă cu cireșe

Am pregătit o prăjitură super simplă și rapidă (mai puțin scosul sâmburilor de la cireșe). Nu aveți cum să dați greș cu prăjitura aceasta, mai ales că are în compoziție praf de copt și în plus ouăle se bat separat. Reușită garantată :)). Se poate face și cu vișine, asta dacă vă tentează să o încercați. E perfectă pentru ideea de desert rapid, dar și pentru cei care nu agreează lucrurile complicate :). Rețeta am găsit-o tot într-o revistă Click.

Ingrediente:

3 ouă
225 g de zahăr
150 ml de lapte
300 g de făină
o linguriță de praf de copt
un praf de sare
un pliculeț de zahăr vanilat
500 g de cireșe curățate
zahăr pudră

Mod de preparare:

Se separă ouăle și gălbenușurile se mixează cremă cu zahărul. Se încorporează laptele rece și albușurile bătute spumă cu un praf de sare. La final se adaugă faina cernută cu praful de copt, zahărul vanilat și se încorporează bine de tot. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. 
Deasupra se așază cireșele și se dă prăjitura la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. După ce s-a copt, se lasă să se răcească apoi se porționează și se servește. Simplu, nu?


Să vă fie de bine!


12 iunie 2013

Clafoutis (cu cireșe și piersici)

Am încercat și eu acest desert numit generic ''clafoutis''. L-am încercat în varianta originală, cu cireșe, dar și în varianta mai puțin originală, cu piersici. Varianta cu cireșe rămâne însă de departe cea mai bună. Desertul are un aspect de budincă, iar piersicile din compoziție îl fac mai moale decât cireșele. Nu e un lucru rău, e foarte bine, mai ales dacă îndrăgiți acest tip de prăjitură. Fiindcă nu avea rost să fac două postări, fiind vorba de același aluat în ambele cazuri, m-am gândit să fac și câteva remarci pe baza acestui desert în cazul în care vă tentează să-l încercați. Recomand folosirea unor piersici mai dulci și mai aromate. Eu nu prea am găsit să cumpăr până acum așa ceva, din păcate. Am folosit pentru varianta cu cireșe 300 de grame de cireșe, dar merg chiar 400-500 de grame. Rețeta e super simplă, aluatul este unul de clătite, iar rezultatul este unul foarte bun.

Ingrediente:

3 ouă
100 g de zahăr
90 g de făină
200 ml de lapte
un praf de sare
500 g de piersici (sau 500 g de cireșe curățate)
zahăr vanilat
unt și zahăr tos pentru formă
zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

Cireșele curățate sau piersicile tăiate felii se așază într-o tavă unsă cu unt în care se presară și puțin zahăr (cam 30 de g). Eu am folosit o tavă de tartă.

Pentru compoziție se mixează ouăle întregi cu zahărul tos, zahărul vanilat și un praf de sare. Se încorporează apoi făina cernută și la final se adaugă laptele. Rezultă așadar o compoziție de clătite care se toarnă peste fructele așezate în tavă. Se dă tava la cuptor la foc moderat până se rumenește deasupra. În timpul coacerii clafoutisul se va umfla puțin, dar după ce va fi scos din cuptor, se va lăsa. Nu vă  speriați că pare necopt, așa trebuie să fie. Presărați zahăr pudră deasupra după ce s-a răcit și serviți desertul cu plăcere. E un desert simplu și rapid. Rapid dispare de pe masă!




Să vă fie de bine!



10 iunie 2013

Sorbet de pepene galben

Zilele caniculare încep să-și facă simțită prezența încet, încet. Cu ce ne putem răcori în astfel de zile decât cu o înghețată, o băutură rece sau de ce nu cu un sorbet aromat de pepene galben. Iubesc acest fruct, e aromat și răcoritor. Într-un timp eram înnebunită după înghețata de pepene galben, dar am regăsit acum aceeași savoare în acest delicios sorbet. Avantajul acestui desert răcoritor este că se face extraordinar de ușor, mai greu e cu statul la congelator, dar merită așteptarea, vă asigur. Încercați-l și voi și nu veți regreta!

Ingrediente:

un pepene galben
200 ml de apă
200 ml de zahăr
3 linguri de grappa (sau votcă)
sucul de la 1/2 de lămâie

Mod de preparare:

Se pregătește prima dată siropul. Apa se pune pe foc împreună cu zahărul până se topește. Se adaugă sucul de lămâie și se lasă siropul la răcit. Pepenele galben, se curăță, se taie cubulețe și se pasează la blender. Piureul astfel rezultat se amestecă cu siropul de zahăr și cele 3 linguri de grappa sau votcă. Se pune amestecul într-un vas de inox și se dă la rece pentru câteva ore bune. Eu l-am lăsat peste noapte, dar am amestecat de vreo 3 ori în el, la interval de o oră. Sorbetul nu se va întări la fel ca înghețata cât va sta la congelator. Are consistență diferită și se topește mai repede. De aceea se servește imediat ce a fost pus în cupe, dar nu cu grabă pentru că e foarte rece. Mie mi-a plăcut teribil. E asemănător cu granita. Știu că lipsește menta din decor, dar trebuie să-mi cumpăr pentru că în grădină nu a vrut să răsară :(.


Să vă fie de bine!

8 iunie 2013

Pui întreg la cuptor

Am primit un pui de curte de la niște bătrâni cumsecade, de aici din Italia. De fapt nu eu l-am primit, ci oamenii mei harnici și pricepuți :). Bătrânii aceștia cresc pasări de curte și fiindcă au multe mai fac și cadou dintre ele. Eu nu-i cunosc, dar din câte am înțeles sunt tare de treabă și fiindcă Iulian al meu i-a mai ajutat la unele treburi prin curte, ei te răsplătesc cum știu ei mai bine. Și acum am un curcan în congelator, primit de la ei în urmă cu ceva timp, care își așteaptă rândul la cuptor. Deocamdată am făcut puiul acesta pentru că se face mai ușor decât un curcan. O să urmeze și curcănelul în curând, dragul de el :)). Îmi era teamă că fiind un pui de curte nu o să se facă repede și bine, dar în maxim două ore a fost gata. Rețeta e orientativă și cantitățile la fel și ce să mai spun de faptul că îl pui la cuptor, el se face singur și noi gospodinele în timpul acesta putem face alte lucruri  prin casă. 

Ingrediente:

un pui de țară
50 g de unt
ulei de măsline extravirgin
sare și boia de ardei
praf de usturoi
busuioc proaspăt
3 cartofi 
2 morcovi
2 cepe roșii

Mod de preparare:

Puiul curățat, spălat, pârlit și așa mai departe se masează bine cu untul moale și se pune într-o tavă încăpătoare. Se stropește cu ulei de măsline și se condimentează cu sare, piper, usturoi praf sau usturoi normal. Aici la capitolul ingrediente vă dați seama că îl puteți condimenta cu ce vă place mai mult. Eu am ales să adaug și câteva frunze proaspete de busuioc având în vedere că rozmarinul nu-l agreez mai deloc. 
Legumele le-am curățat și le-am introdus în interiorul puiului. Am acoperit tava cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptor pentru două ore. Din când în când am mai întors puiul de o parte pe cealaltă, iar după vreo oră de stat la cuptor am luat de tot folia de aluminiu și am lăsat puiul să se rumenească frumos pe toate părțile:). L-am servit alături de o salată verde și cu legumele din interior bineînțeles. Oamenilor mei le-a plăcut teribil. Acum dacă vă tentează și pe voi să încercați un pui de țară la cuptor nu pot să vă garantez că timpul de coacere coincide cu al meu. Eu v-am prezentat varianta mea de pui întreg la cuptor. 


Să vă fie de bine!
7 iunie 2013

Ruladă cu mascarpone și cireșe

Am făcut din nou ruladă, de data aceasta una cu cacao, mascarpone și cireșe. Chiar astăzi am savurat ultima felie, la cafea. S-au copt în sfârșit și cireșele, cu mare întârziere față de anii trecuți. Frigul nu le-a lăsat însă să se dezvolte așa cum ar fi trebuit. Mi-e dor de cireșele mari și roșii pe care le mâncam cu poftă în copilărie de la vecina mea de la țară. Aveam o vecină bunicuță atât de sufletistă că în fiecare vară îmi aducea pe furiș (din cauza moșului cam zgârcit) câte un castron plin de cireșe. Cele mai bune cireșe din sat ea  le avea cu siguranță. Din păcate de câțiva ani buni nu mai este printre noi. Avea un suflet extraordinar și ținea enorm la mine. Tanti Anica, să știi că mi-e dor de tine și de cireșele tale minunate! Astăzi sunt cam tristă pentru am aflat cu stupoare că o bună prietenă și colegă de facultate și-a pierdut mama în urmă cu câteva luni. Eu nu am știut nimic, dar am bănuit că e ceva în neregulă cu ea. Îmi pare nespus de rău, mai ales că eu țin enorm la familia mea. Nu vreau să vă întristez, ci doar să vă îndemn să vă iubiți părinții și bunicii și să vă bucurați de prezența lor atât timp cât mai sunt printre noi și ne pot ajuta.

Ingrediente:

150 g de cireșe curățate
100 g de făină
50 g de cacao
4 ouă
2 gălbenușuri
210 g de zahăr
1/2 linguriță de praf de copt
250 g de mascarpone

Mod de preparare:

Mixați ouăle întregi cu 150 g de zahăr și un praf de sare. Adăugați apoi pe rând făina cernută împreună cu praful de copt și continuați mixarea ingredientelor la o viteză mai mică. Cerneți și cacao la final  deasupra vasului în care ați mixat compoziția și încorporați-o și pe aceasta bine de tot cu ajutorul mixerului. Turnați amestecul într-o tavă dreptunghiulară(tava aragazului), tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Coaceți rulada în cuptorul preîncălzit pentru 13-15 minute. Scoateți foaia de ruladă din cuptor, desprindeți-o ușor de pe hârtia de copt și rulați-o cât este caldă cu ajutorul unui prosop umed, a unei folii de silicon sau a unei hârtii de copt. Eu am rulat-o ușor cu ajutorul unei hârtii de copt, am înfășurat-o bine în aceasta și am dat-o la rece până am pregătit crema. 
Pentru cremă, mixați cremă gălbenușurile cu 60 g de zahăr. Eu am preferat să le pun apoi pe baie de aburi și să le amestec în continuare ca să pregătesc cât de cât termic gălbenușul. Dacă nu vă e frică de gălbenușul crud, săriți peste acest pas. Amestecați apoi gălbenușurile cu brânza mascarpone și adăugați și cireșele curățate de sâmburi în cremă. Scoateți rulada din frigider, întindeți crema deasupra și rulați-o la loc. O puteți înfășura din nou în hârtia de copt după ce ați rulat-o. Dați-o la rece pentru minim două ore și apoi serviți-o, nu înainte de a presăra puțin deasupra ei zahăr pudră. 
Dacă vi se crapă cumva la un capăt în timpul rulării, nu e nicio problemă. Marginile ruladei oricum sunt inestetice și  eu le-am tăiat. De fapt am mâncat cam jumătate din ea de la un capăt și de la celălalt înainte de a o poza :)). După cum veți observa, dacă o veți încerca e o foaie de ruladă destul de grosuță. Nici eu nu mă așteptam să iasă așa de babană :). Am făcut-o pentru prima dată și tot pentru prima dată am mixat ouăle întregi. Praful de copt și-a făcut bine treaba :).


Să vă fie de bine!
6 iunie 2013

Gratin de vinete și dovlecei

S-au copt dovleceii la mine în grădină așa că am să-i consum în fel și chip până am să mă plictisesc de ei :)). Abia aștept să se coacă și celelalte legume și plante aromatice și mă bucur pe deplin de savoarea lor.  Meritul grădinii nu e al meu, ci al soțului meu care se ocupă aproape în totalitate de ea. Eu mă ocup în schimb cu recoltarea legumelor și pregătirea lor. E și asta o muncă nu-i așa? E plăcut să locuiești la casă, să dispui de o grădină frumoasă, cu toate cele. Din păcate a fost cam frig anul acesta pe aici, așa că și fructele sunt în urmă cu procesul de coacere. Chiar mult mai frig ca în anii trecuți, când în mai erau adevărate zile caniculare. Nu îndrăgesc eu căldura excesivă, dar legumele și fructele au nevoie de ea, așa că au suferit nițel de pe urma acestui lucru. Revenind la rețeta propusă de mine, am vrut inițial să o pregătesc cu cartofi și dovlecei, dar e mai bună așa pentru că dulceața dovleceilor se completează perfect cu gustul ușor amărui al vinetelor. Nu mai zic că tatăl meu care nu e fan legume a mâncat cu poftă acest fel de mâncare. 

Ingrediente:

2 vinete medii
2-3 dovlecei
100 g de cașcaval
50 g de pecorino romano (sau parmezan)
o ceapă verde
o legătură de mărar
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare, piper

Mod de preparare:

Vinetele și dovleceii se spală, se taie rondele și se condimentează cu sare și piper. Se așază apoi într-o tavă stropită cu puțin ulei de măsline. Ceapa se toacă mărunt și se călește în uleiul de măsline. Se pune apoi în tavă, peste vinete și dovlecei. Se presară deasupra și mărarul tocat mărunt. 
Brânzeturile se rad și se distribuie apoi deasupra în tava cu legume. Se dă tava la cuptor, la foc moderat pentru 25-30 de minute, până se înmoaie legumele și se topește brânza. Pentru a nu se rumeni prea tare brânza, dați focul doar de jos în sus în cuptor, în timpul coacerii. Dacă nu puteți puneți întâi legumele să se înmoaie puțin, le scoateți după 15-20 de minute și apoi puneți brânza rasă se topească deasupra lor și să se rumenească puțin. 


Să vă fie de bine!
4 iunie 2013