Browsing "Older Posts"

Mini tarte cu ricotta și struguri

Cred că este prima dată când pregătesc tarte cu aluat foietaj, dar chiar și așa nu-s de lepădat. Dacă vă uitați la celelalte tarte ale mele o să găsiți destule rețete de aluat pentru tarte. Inițial așa am vrut să le fac și eu, à la carte, dar m-am răzgândit. Mi-au plăcut teribil și așa, îmi place foietajul din comerț, dar până la urmă cui nu-i place? În privința strugurilor, puteți să-i înlocuiți cu alte fructe, care vă plac mai mult sau care vă sunt mai la îndemână. Și pentru că e luna tartelor la Adina Magda pe blog, mă înscriu și eu cu această rețetă pentru parada de sfârșit de lună. Aș  fi vrut să fac ceva mai deosebit și fiindcă nu știu dacă o să mai apuc până la sfârșitul lunii să pregătesc ceva, rămân la aceste mini tarte delicioase.

Ingrediente:

un pachet de aluat foietaj (chiar două)
250 g de ricotta
300 g de struguri
4 gălbenușuri
70 g de zahăr 

Mod de preparare:

Țin să precizez că ar fi bine să aveți cumpărate două pachete de foietaj la compoziția aceasta. Eu am avut doar unul și mi-a mai rămas puțină compoziție. 
Ricotta o amestecați cu zahărul și gălbenușurile bine de tot. Daco optați pentru alt gen de fructe, tăiați-le în bucățele mici și amestecați-le apoi cu crema de brânză. Eu am preferat ca strugurii să-i adaug la final. Decupați din foietaj șase discuri de circa 8 centimetri diametrul și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puneți în centrul fiecărui disc câte două linguri din compoziția de brânză și așezați apoi boabele de struguri. Nu puneți prea multă compoziția pentru a nu curge ulterior de pe aluat. Dați tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25 de minute. Lăsați mini tartele să se răcească și apoi serviți-le cu mare poftă. Sunt tare bune!



Să vă fie de bine!
18 aprilie 2013

Pască cu brânză și stafide (din aluat pandișpan)

Știu că mai este ceva timp până la Paște, dar voiam tare mult să încerc o rețetă nouă de pască și să v-o prezint și vouă având în vedere că e prima rețetă de acest gen de pe blog. An de an de când mă știu am pregătit pasca în mod tradițional, cu aluat dospit, împletit. Asta nu însemnă că nu o să o pregătesc și anul acesta la fel, dar pe lângă tradițional vreau să vin și cu ceva nou, respectiv cu o pască fără aluat sau cu aluat de pandișpan. Regretul meu cel mai mare (v-am mai zis) este că aici îmi lipsește brânza noastră de vaci și în rețetele care o cer o înlocuiesc cu ricotta, respectiv urdă. Diferența constă în faptul că ricotta este un sortiment de brânză mai moale și are nevoie de un timp de coacere mai îndelungat pentru că se încheagă mai greu. Pasca aceasta poate reprezenta cu succes și o prăjitură cu brânză dacă o pregătiți în afara sărbătorilor pascale. 

Ingrediente pentru pandișpan:
3 ouă
3 linguri de zahăr
3 linguri de făină
o linguriță de coajă de lămâie rasă
un praf de sare

Pentru crema de brânză:

250 g de ricotta
100 g de stafide
3 ouă
100 g de zahăr
zahăr vanilat

Mod de preparare:

Vreau să precizez că eu am folosit o tavă detașabilă mică și de aceea cantitățile sunt reduse. În funcție de tava folosită, dublați  sau triplați cantitățile și vă recomand să folosiți tot una detașabilă.
Pentru început se face pandișpanul, simplu și la obiect. Gălbenușurile se mixează cu zahărul bine de tot, iar albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se încoporează apoi albușurile amestecului de gălbenușuri, ușor cu o lingură. Se adaugă apoi făina, se încorporează și aceasta și la final coaja de lămâie rasă. Se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă tava la cuptor, pentru 5-10 minute maxim. Atenție! Nu trebuie să se coacă pandișpanul de tot ci doar să se întărească puțin pentru a putea turna deasupra lui compoziția de brânză. Nu am turnat-o de la bun început pentru că nu am dorit ca aceasta să se ducă la fund și să se amestece cu compoziția de pandișpan. 
Pregătiți crema de brânză. Este indicat să folosiți o ricotta mai de calitate, care nu conține foarte mult zer. Sau folosiți brânză de vaci în locul ei, cum am mai spus. Amestecați brânza cu zahărul, stafidele, ouăle și zahărul vanilat. După ce s-a întărit pandișpanul (nu să se rumenească) turnați deasupra lui crema de brânză și dați din nou tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Nu vă luați după timpul indicat de mine ci verificați din când în când pasca în cuptor. Trebuie să se rumenească frumos brânza și să se închege. Dacă folosiți ricotta, încercați-o cu o scobitoare în mijloc și dacă e moale mai lăsați-o la copt. Presărați zahăr pudră deasupra înainte se servire. Este prima dată când o încerc și nu am mai făcut poze în timpul preparării pentru că nu am știut exact ce o să iasă. Promit că o refac și fac și poze. 





Să vă fie de bine!
15 aprilie 2013

Tartă Tatin cu pere

Despre renumita tartă Tatin nu trebuie să vă zic prea multe pentru că probabil deja o cunoașteți. O dată ce ați ajuns aici cred că știți cu ce se mănâncă:). Pe scurt e o tartă răsturnată cu mere, pere sau piersici și cu un minunat gust de caramel. Lipsea din rândul rețetelor de tarte de pe blogul meu așa că m-am gândit să o pregătesc. Plănuiam de mult acest lucru și nu știu de ce mi-a luat așa de mult timp. Iată că i-a venit rândul și vă îndemn să o încercați și voi. Veți fi plăcut surprinși!

Ingrediente:
2 pere măricele
150 g de făină
80 g de unt
un ou
50 g de zahăr
1/2 linguriță de coajă de lămâie

Pentru caramel:
5 linguri pline cu zahăr
o lingură bună de unt

Mod de preparare:

Prima dată se face aluatul sfărâmicios. Într-un bol se adaugă făina, zahărul, untul rece, oul, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat omogen. Prima dată va deveni sfărâmicios, iar mai apoi va lua forma de aluat. Puteți realiza această operațiune la robot sau cu ajutorul unui mixer performant, știți voi de care. Dați aluatul la rece pentru o oră, învelit în folie alimentară.
Topiți zahărul într-o tavă care va merge la cuptor ulterior. Adăugați untul, lăsați-l să se topească și luați tava de pe foc. Perele le curățați și le așezați apoi în tavă peste caramel. Scoateți aluatul din frigider, întindeți-l pe masa de lucru unsă cu făină, cu ajutorul unui sucitor și așezați-l apoi peste pere, în tavă. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță. Dați tava la cuptor, la foc mediu, până se rumenește tarta deasupra. După ce s-a copt, desprindeți cu un cuțit marginile tartei și răsturnați-o ușor pe o farfurie întinsă. Se poate servi atât călduță cât și rece. Combinație de pere, caramel și aluat crocant e irezistibilă.



Să vă fie de bine!
11 aprilie 2013

Prăjitură răsturnată cu mere

Mi-a plăcut atât de mult prăjitura aceasta că săptămâna trecută am pregătit-o de două ori. Se înscrie cu succes în rândul prăjiturilor cu mere favorite. Mai auzisem de ea, se asemănă foarte mult cu celebra tartă Tatin, doar că nu îi venise rândul la testat. M-am inspirat puțin de pe site-ul e-retete.ro pentru că nu-mi aminteam exact cum se pregătește. În concluzie e o prăjitură simplă, economică aș putea spune și cu un gust plăcut de caramel. Am servit-o cu înghețată de vanilie și a mers de minune. Vă sfătuiesc să încercați și voi la fel.

Ingrediente:
2 mere Golden (am folosit eu)
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de lapte
5 linguri de făină
un vârf de linguriță se nucșoară măcinată
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1/2 linguriță de scorțișoară

Pentru caramel:
5 linguri pline de zahăr
o lingură bună de unt

Mod de preparare:

Este recomandat să folosiți pentru caramel o tavă ce poate fi folosită și la cuptor. Adăugați zahărul în tavă și lăsați-l să se topească la foc mic. După ce s-a topit integral, stingeți focul și adăugați untul, amestecând până la încorporarea completă a acestuia în caramel. Cât timp caramelul este pe foc e bine să curățați merele și să le tăiați felii. Așezați apoi feliile de mere în tavă peste caramel. 
Pregătiți apoi compoziția. Este vorba despre o compoziție de pandișpan. Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează bine cu zahărul. Se adaugă laptele, făina și la final aromele. Albușurile se bat spumă și se încorporează apoi cu o spatulă amestecului de gălbenușuri, făină și arome. Se toarnă compoziția rezultată în tava cu mere și caramel și se dă prăjitura la cuptor, la 170 de grade, pentru 25-30 de minute. E recomandat să nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii. După 15-20 de minute o puteți deschide pentru a verifica dacă s-a copt prăjitura. După ce s-a copt  răsturnați-o cât este caldă pe o farfurie și lăsați-o să se răcească până la momentul servirii.  Compoziția de pandișpan o puteți face din câte ouă doriți, în funcție de mărimea tăvii folosite. Tava mea e mai măricică și de aceea am folosit 5 ouă. E simplă și delicioasă!


Să vă fie de bine!
8 aprilie 2013

Smoothie de zmeură și banane

V-am pregătit o băutură delicioasă ca să uitați puțin de vremea asta capricioasă :). Este vorba despre cum bine v-ați dat seama de un smoothie de zmeură cu banane. Precizez că am folosit zmeură congelată, rătăcită prin congelator. O am de la mama mea, iar zmeura e culeasă din grădina noastră de la țară. Era foarte coaptă și tocmai de aceea băutura a ieșit mai închisă la culoare. Asta în caz că vă puneați deja un semn de întrebare în privința culorii băuturii. Eu nu prea sunt de acord cu fructele congelate, dar la o adică sunt bune și acestea. Prefer să le cumpăr proaspete atunci când am nevoie de ele, chiar dacă nu e sezonul lor. 

Ingrediente:

2 căni de zmeură 
o banană
2 linguri de zahăr sau miere de albine 
150 ml de lapte
2 linguri de smântână dulce

Mod de preparare:

Ingredientele se pun într-un blender și se pasează. Dacă vreți ca băutura să fie mai lichidă mai adăugați lapte. Dacă folosiți miere de albine pentru a o îndulci, adăugați-o după gust. Puteți renunța desigur la smântâna dulce, dar eu o folosesc pentru că aceasta conferă băuturii un gust mai bun și mai cremos. Puteți opta desigur și pentru iaurt atunci când vă preparați un smoothie delicios. Nu există o regulă general valabilă.


Să vă fie de bine!


5 aprilie 2013

Gogoși simple

Nu cred că există cineva pe lumea asta care să nu îndrăgească gogoșile și care să nu le fi savurat măcar o dată. Nu știu cum e să reziști în fața mirosului de gogoși proaspeți și calzi. Eu nu am reușit niciodată și bănuiesc că mulți dintre voi pățesc la fel ca mine. Am pregătit de câteva ori gogoși la viața mea, dar niciodată nu-mi ies la fel de buni ca ai tatălui meu. El e specialistul în gogoși. Pe vremea când mai locuiam încă în țară și el venea vara acasă, în vacanță, de fiecare dată ne făcea gogoși. Era un răsfăț și mă minunam cât de buni puteau să-i iasă. Nu pot uita nici gogoșile umplute cu brânză de vaci, făcute de mama sau bunica. Vai! Și acelea cât pot fi de bune! Făcându-mi-se poftă de niște gogoși, m-am gândit să mă pun pe treabă și să-mi potolesc nițel pofta. Aș fi putut desigur să-l rog pe tatăl meu să-i facă, dar am vrut eu de această dată să îi pregătesc. Nu e mare lucru, și voi puteți face foarte ușor niște gogoși delicioși.

Ingrediente:

600 g de făină
100 g de zahăr
o cană de apă călduță
20 g de drojdie
un praf de sare
un ou
100 g de unt
un pahar mic de ulei
coajă rasă de portocale

În plus: ulei pentru prăjit și zahăr pudră

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un bol. Se adaugă zahărul și praful de sare și se amestecă. Se face o gaură în centrul făinii și se pune drojdia dizolvată în apa călduță. Se adaugă oul, untul tăiat cubulețe, coajă rasă de portocale și se începe frământarea aluatului până la încorporarea completă a ingredientelor. În loc de apă puteți folosi lapte. Dacă vi se pare că aluatul este prea moale mai puteți adăuga puțină făină la frământare. Mie îmi plac aluaturile moi așa că pentru mine e perfect așa. La final se adaugă uleiul, puțin câte puțin, și se dă formă aluatului care va fi lăsat la crescut la loc cald, pentru minim o oră. 

După ce aluatul a crescut se transferă pe masa de lucru. În privința modelării aluatului, eu am vrut să fac gogoși rotunde, decupate cu paharul. Voi puteți face turte sau gogoși cu gaură în mijloc. Așadar aluatul se întinde într-o foaie grosuță și se decupează cu ajutorul unui pahar formele dorite. Se pun la prăjit în ulei încins. Trebuie să folosiți mai multișor ulei astfel încât gogoșile să nu atingă fundul cratiței folosite și să se ridice la suprafață în timpul coacerii. Scoateți gogoșile pe o hârtie absorbantă, pudrați-le cu zahăr și serviți-le calde. 


Să vă fie de bine!
3 aprilie 2013