Browsing "Older Posts"

Supă cremă de linte

Iată că vin și eu cu o rețetă de post pentru cei care îl țin și sunt în pană de idei. Mai mult decât o rețetă de post, e un fel de mâncare foarte sănătos. Lintea, după cum bine se știe, este un super aliment. Se pregătește mai rapid decât fasolea și este o sursă foarte importantă de fibre. Ajută la scăderea colesterolului și la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Fiind bogată în fier, acid folic și magneziu, lintea conține și foarte puține calorii, un aspect foarte important pentru cei care țin la acest lucru. Cred că ar mai fi multe de spus despre linte, dar mă opresc aici și vă recomand să o consumați cât mai des.

Ingrediente:

300 g de linte verde
o ceapă mare (eu am folosit și roșie și albă)
2 morcovi
3 căței de usturoi
o legătură de pătrunjel
o cană de sos de roșii
ulei de floarea soarelui
sare, piper

Mod de preparare:

Lintea se  spală în mai multe ape înainte de a o pune la foc. Se pune uleiul la încins într-o tigaie. Eu am folosit un wok și am folosit ceva mai mult ulei decât 2-3 linguri în mod normal. Legumele (ceapa, morcovul, usturoiul) se taie în bucăți mai mari (pentru că oricum vor fi trecute prin blender) și se pun la călit în tigaie. Se lasă câteva minute, se adaugă lintea înmuiată și pătrunjelul tocat. Se amestecă bine, se adaugă și sosul de roșii și se completează cu un litru de apă. 
Se acoperă cu un capac și se lasă lintea și legumele la fiert. Se mai adaugă apă pe parcurs până ce au fiert bine de tot. E bine să conțină mai multă apă și să nu scadă lichidul de tot pentru a putea da apoi legumele prin blender și supa să nu fie foarte groasă. Dacă v-a ieșit totuși prea groasă mai puteți adăuga puțină apă fierbinte și o mai puteți pune câteva minute pe foc. Se servește cu crutoane și dacă vă place gustul mai picant nu uitați să adăugați în momentul pregătirii și un praf de boia de ardei.


Să vă fie de bine!
30 martie 2013

Tartă cu cremă de vanilie și căpșuni

Am pregătit din nou o tartă delicioasă. Mi se pare un desert simplu și de efect. Este prima dată când o pregătesc și tot ce  regret e că nu am făcut mai multă cremă de vanilie. Dacă vreți să o pregătiți și voi în bucătăriile voastre dublați ingredientele de la crema de vanilie pentru a ieși perfectă. Puteți înlocui căpșunile cu zmeura și e recomandat să folosiți fructe proaspete. Dacă v-am convins iată și rețeta pe care am preluat-o dintr-o revistă Click pentru femei.

Ingrediente pentru aluat:
300 g de făină
100 g de zahăr pudră
o linguriță de praf de copt
200 g de unt (eu am folosit margarină)
2 gălbenușuri
o esență de portocale sau 2 linguri de zeamă de portocale

Pentru cremă:
2 gălbenușuri
20 g de amidon alimentar
100 ml de lapte
100 g de zahăr
1/2 baton de vanilie sau 2 pliculețe de zahăr vanilat

Pentru decor:
300 g de căpșuni sau alte fructe de sezon
frunze proaspete de mentă

Mod de preparare:

Se cerne făina cu zahărul pudră și praful de copt apoi se amestecă cu untul tăiat cubulețe (margarina în cazul meu) până rezultă un aluat nisipos. Se adaugă pe rând cele două gălbenușuri și esența de portocale. Se frământă până se obține un aluat omogen și elastic care se lasă la rece pentru 30 de minute. 
Pentru pregătirea cremei se mixează gălbenușurile cu zahărul și se adaugă treptat amidonul. Se subțiază cu lapte și se transferă amestecul pe foc mic să se îngroașe. Se amestecă mereu și se adaugă și semințele de la jumătate de baton de vanilie în compoziție. După ce s-a îngroșat crema, se lasă la răcit până la momentul utilizării.
Aluatul de tartă se întinde într-o foaie pe masa de lucru unsă cu făină. Eu de obicei o întind pe o bucată de hârtie de copt unsă cu făină ca să îmi fie mai ușor să o răstorn pe urmă. Se pune apoi aluatul într-o formă de tartă și se taie surplusul de aluat. Se înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și se dă tava la cuptor, la foc potrivit, pentru 15 minute, până se rumenește puțin. Prima dată aluatul o se crească (datorită prafului de copt) apoi se va rumeni frumos. 
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aluatul înainte de pune crema de vanilie peste. După ce ați pus și crema de vanilie, decorați tarta cu căpșuni și frunze de mentă. Eu nu am avut mentă, din păcate. Se servește rece. Eu am presărat și niște zahăr pudră pe ea înainte de servire chiar dacă se topește din cauza fructelor. 



Să vă fie de bine!
27 martie 2013

Bruschete cu somon și măsline

Îmi plac bruschetele de toate felurile. Într-un timp mâncam foarte des bruschete cu roșii și busuioc. Sunt tare bune și au puține calorii. De această dată am ales să mă răsfăț cu bruschete cu somon, cremă de brânză și măsline. Reprezintă o gustare ideală și se pregătesc tare repede. Sunt convinsă că o să vă placă și vouă dacă o să le pregătiți.

Ingrediente:

o franzelă mică
100 g de somon afumat
100 g de cremă de brânză
2 linguri de smântână
câteva fire de ceapă verde
câteva măsline
ulei de măsline

Mod de preparare:

Cantitățile sunt orientative. Voi le puteți adapta gusturilor personale. Franzela se taie felii ce se stropesc cu puțin ulei de măsline. Se așază într-o tavă și se dau la cuptor să se rumenească puțin. Crema de brânză se amestecă cu smântâna și ceapa verde. Se distribuie apoi pe feliile de franzelă rumenite. Se pun deasupra feliuțele de somon afumat, măslinele tăiate în jumătate și se decorează cu câteva fire de ceapă verde. Asta e tot. Simplu, gustos și sățios!


Să vă fie de bine!
24 martie 2013

Smoothie de căpșuni

Am văzut că la noi în țară primăvara se lasă așteptată. Din fericire, aici e cald și frumos. A plouat destul de mult luna aceasta, dar au mai fost și zile calde. Cu gândul la vară deja, am pregătit un smoothie delicios cu căpșuni proaspete. E o băutură ce se pregătește rapid, iar dacă fructele sunt dulci și proaspete e delicioasă. Căpșunile mele nu au fost așa de dulci, sunt importate și acestea din Spania, dar măcar prețul lor e foarte convenabil aici. Partea proastă e că nu rezistă foarte mult în frigider, se strică destul de repede. Am pregătit două variante de smoothie, una cu iaurt și una cu smântână dulce. Mi-a plăcut mai mult varianta cu smântână dulce. Cantitățile sunt aproximative și se pot adapta gusturilor fiecăruia dintre voi. 

Ingrediente pentru un pahar de smoothie:

4-5 căpșuni mari
2 linguri de iaurt sau de smântână dulce
2-3 linguri de lapte
o linguriță de miere de albine (sau zahăr)

Mod de preparare:

Căpșunile se spală, se curăță și se pun în blender. Se adaugă smântâna sau iaurtul și laptele. Se mixează bine și se adaugă la final mierea de albine după gust. Se mai poate adăuga și lapte dacă amestecul este prea gros. Se poate îndulci și cu zahăr în loc de miere de albine. Se servește rece și de decorează cu căpșuni proaspete.


Să vă fie de bine!
22 martie 2013

Tiramisu

Chiar dacă postez din ce în ce mai rar pe blog, asta nu înseamnă că nu mai și pregătesc din când în când și câte ceva bun. Nu atât de des ca înainte, dar încerc să revin la vechile obiceiuri :). Mi se făcuse poftă de tiramisu, dar soțul meu drag mă întrecea cu pofta. Am pregătit de multe ori acest desert, două variante de tiramisu se regăsesc și pe blog. De această dată am renunțat la frișcă și zic eu că m-am apropiat mai mult de rețeta de bază. Cu toate acestea nu am folosit ouăle crude, albușurile bătute spumă nici atât. Am bătut gălbenușurile pe baie de aburi cu zahăr și la albușuri am renunțat, chiar dacă rețeta originală prevede acest lucru. 

Ingrediente:

un pachet mare de pișcoturi
500 ml de cafea espresso
3 linguri de Marsala
3 gălbenușuri
500 g de mascarpone
100 g de zahăr pudră din comerț
cacao pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Nu cine știe ce filozofie să prepari un tiramisu dacă ții cont de câteva detalii: cafeaua tare (nu la ibric), Marsala sau lichiorul de cafea și o brânză mascarpone bună. Pentru pregătirea cremei se bat gălbenușurile pe baie de aburi cu zahărul pudră până când se deschid la culoare și se îngroașă (cam 15 minute). Zahărul pudră  din comerț conține amidon și ajută la legarea compoziției de ouă. Se amestecă apoi cu brânza mascarpone până rezultă o cremă omogenă. Pișcoturile se înmoaie ușor pe ambele părți în cafeaua răcită și amestecată cu vinul sau lichiorul. Se așază într-o tavă. Se distribuie primul strat de cremă deasupra lor. Se continuă cu alt strat de pișcoturi și unul de cremă până la epuizarea ingredientelor, ultimul strat fiind unul cu cremă. Se presară cacao deasupra și de dă tiramisu la rece până la momentul servirii. Eu am realizat doar două straturi de pișcoturi și două de cremă după cum se observă și în poze.  Dacă vreți un tiramisu cu mai multă cremă folosiți încă o cutie de mascarpone în plus și 4-5 ouă în total. Am atașat și o poză cu un pahar de Marsala sec, folosit de mine în acest desert. E tare bun, e un vin care m-a cucerit, păcat că nu pot bea :(.



Să vă fie de bine!
20 martie 2013

Biscuiți Linzer

Presupun că ați auzit cu toții de celebra Tartă Linzer. Dacă nu ați pregătit-o ar fi cazul pentru că se face rapid, e simplă și foarte bună. Tot de la această tartă au apărut și biscuiții Linzer care sunt de fapt varianta în miniatură a acesteia. Dacă vreți să alegeți între cele două preparate, eu vă recomand să faceți tarta, vă ia mai puțin timp să o pregătiți decât biscuiții. Biscuiții cer mai mult timp și ceva mai multă migală. Cu toate acestea nu o să vă pară rău pentru că sunt atât de fragezi de ți se topesc în gură. Sunt extraordinari!

Ingrediente:

250 g de făină
100 g de migdale măcinate(eu am folosit alune de pădure)
230 g de unt
130 g de zahăr
un praf de sare
2 gălbenușuri
semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
gem sau dulceață la alegere
zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare:

Se folosesc alune de pădure sau migdale fără coajă care se prăjesc înainte de a fi măcinate. Alunele mele au avut coajă, dar la prăjit aceasta a putut fi îndepărtată. Când le cumpărați alegeți-le pe acelea fără coajă. E mai bine așa. Amestecați alunele măcinate cu 50 g de zahăr și lăsați-le deoparte. 
Untul moale se amestecă cu restul de zahăr până rezultă o pastă omogenă. Se adaugă semințele de vanilie (sau zahăr vanilat, esență de vanilie), praful de sare și gălbenușurile. Se amestecă bine toate ingredientele. Puteți realiza această operațiune la mână sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Făina se amestecă cu migdalele măcinate și se adaugă apoi peste compoziția de unt și ouă. Se încorporează bine toate ingredientele până rezultă un aluat moale și omogen. Se înfoliază și de dă la rece pentru o oră. Nu vă speriați dacă aluatul este moale, o să-l puteți lucra cu ajutorul făinii. 
Presărați făină pe masa de lucru și împărțiți aluatul în două. Întindeți prima foaie de aluat care să aibă o grosime de un centimetru. Cu ajutorul unei forme rotunde decupați biscuiții pe care îi așezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Folosiți-vă de un cuțit micuț pentru a desprinde biscuiții de pe masă, dacă aceștia s-au prins în unele locuri. Coaceți prima tavă de biscuiți la foc moderat pentru 12-14 minute, maxim. Dacă nu aveți încredere în acest timp de așteptare, recomandarea mea este să îi urmăriți în timp ce sunt în cuptor și să îi scoateți înainte de a se rumeni. Ei nu trebuie să fie rumeniți, ci ușor aurii. Lăsați-i să se răcească puțin în tavă înainte de a-i transfera pe un grătar. Fiind calzi și fragezi se pot rupe ușor. Când se răcesc, se mai întăresc. 
Din a doua jumătate de aluat decupați la fel forme rotunde de biscuiți și cu ajutorul unei forme mai mici, perforați-le cu grijă. Puteți folosi o formă rotundă sau una în formă de stea, triunghi, etc. Coaceți biscuiții la fel, după aceleași indicații. Dacă v-a mai rămas aluat (ca în cazul meu) mai decupați niște biscuiți până ați epuizat întreaga cantitate de aluat. 
Biscuiții lăsați la răcit pe un grătar se pot umple acum cu dulceață sau gem la alegere. Eu am folosit dulceață de prune și dulceață de smochine. Ungeți biscuiții neperforați cu dulceață și așezați deasupra lor pe aceia perforați. Presărați zahăr pudră deasupra și serviți-i! Parcă sunt mai buni a doua zi!


Să vă fie de bine!
16 martie 2013

Turte cu telemea și mărar

Îmi era poftă de niște turte cu brânză și mărar, coapte în tigaie, așa că m-am pus pe treabă. Am plămădit un aluat simplu și am făcut niște turte pe care le-am umplut cu telemea de casă și mărar. Simplu și gustos! Dacă vă tentează să încercați și voi și aveți de gând să folosiți tot telemeaua pentru a le umple, vă recomand să folosiți una mai molcuță, de vacă, pe care să o desărați înainte dacă e prea sărată. Rețeta e simplă, iar aceste turte calde o să vă placă în mod sigur.

Ingrediente:

500 g de făină
o cană de apă călduță
drojdie cât o nucă
o linguriță de sare
o linguriță de zahăr
un pahar mic de ulei 
400 g de telemea
o legătură de mărar
piper

Mod de preparare:

Se face un aluat simplu din făina amestecată cu zahărul și sarea. Se toarnă în centrul ei drojdia dizolvată în apă călduță și se începe frământarea aluatului bine de tot, până se încorporează toată făina și aluatul începe să capete formă. Se toarnă pe rând uleiul și se frământă în continuare până când aluatul devine elastic, omogen și nu se rupe. Se lasă la crescut pentru o oră, la loc cald. 
După ce a crescut aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu puțin ulei. Se ia câte o bilă de aluat și se întinde într-o foaie rotundă cu sucitorul. Se pune în  centrul ei câte o lingură din telemeaua dată pe răzătoare și amestecată cu mărarul tocat mărunt. Se împăturește foaia de aluat exact ca la brânzoaicele clasice și apoi se întinde din nou aluatul într-o foaie nu foarte groasă. Dacă se întâmplă să vi se rupă pe alocuri aluatul, nu-i nicio problemă. Îl puteți ''cârpi'' în locul în care s-a rupt. Oricum nu exagerați prea tare cu sucitorul. Coaceți turtele într-o tigaie antiaderentă pe ambele părți. Folosiți puțin ulei pentru a unge tigaia înainte de a coace turtele. Când s-au rumenit frumos pe ambele părți înseamnă că sunt gata. Am atașat și o poză cu telemeaua de casă, făcută de ghici cine? De tatăl meu, de cine altcineva :))?!



Să vă fie de bine!
12 martie 2013

Frittata cu pui și măsline

Dacă vă plac frittatele, mai pe românește omletele, eu vă propun una cu pui și măsline. Eu le încadrez la categoria mâncăruri pentru că sunt mai bogate decât omletele propriu-zise și mult mai sățioase. Desigur că le puteți savura la micul dejun cum probabil sunteți și obișnuiți, dar eu le prefer la prânz alături de o salată.  Am folosit un piept de pui pregătit la cuptor, dar puteți folosi și un piept de pui pregătit pe grătar sau fiert, de ce nu? Iată varianta mea de frittata:

Ingrediente:

un piept de pui pregătit deja
6 ouă
1/2 ceapă
10-15 măsline
100 g de cașcaval
mărar și pătrunjel proaspăt
câteva fire de ceapă verde
3-4 linguri de ulei
sare, piper

Mod de preparare:

Folosiți o tavă care poate fi folosită și în cuptor. E mai simplu așa. Căliți ceapa tocată mărunt în uleiul de floarea soarelui. Lăsați-o să se înmoaie, apoi adăugați pieptul de pui tăiat în bucăți mai mari. Amestecați și lăsați-l pe foc pentru 2-3 minute. Aveți grijă să nu ardeți ceapa. Dacă nu ați folosit de la bun început o tigaie ce merge introdusă și în cuptor, transferați amestecul de ceapă și piept de pui în altă tavă. Adăugați măslinele, cașcavalul ras și ouăle bătute bine cu sare și piper. Adăugați și verdeața tocată mărunt în compoziția de ouă. Decorați omleta cu câteva fire de ceapă verde și dați-o la cuptor, la foc potrivit pentru câteva minute. Mai exact până s-au copt ouăle și se desprind de pe pereții vasului folosit. Serviți frittata cu o salată la alegere sau cum vă place mai mult. Nimic mai simplu!


Să vă fie de bine!


10 martie 2013

Negresă cu fructe confiate

La mulți ani dragi femei de pretutindeni! La mulți ani dragelor noastre mame! Să fiți iubite mereu, nu doar astăzi! Știu că am lipsit cam mult de pe aici, dar s-au petrecut unele evenimente în ultimul timp și am rămas și fără internet preț de vreo două zile. Ieri am pregătit o minunată negresă pentru oamenii mei, iar astăzi bineînțeles că am fost răsfățată. Nu am făcut mai nimic prin casă, darămite să mai coc ceva. Rețeta e aceeași ca la prima negresă publicată pe site, doar că am adăugat niște fructe confiate în compoziție și am folosit mai multă glazură pentru a o însiropa. O bunătate dulce și zemoasă, de ți se topește în gură.

Ingrediente:


4 ouă
300 g de zahăr
250 g de unt
200 g de făină
250-300 ml de lapte
4 linguri de cacao
6 linguri de zahăr
1 praf de copt
1 esență de rom
100 g de ananas confiat (opțional)
80 g de stafide confiate (opțional)
alune de pădure măcinate pentru decor (opțional)

Mod de preparare:

Untul împreună cu laptele și zahărul se pun la fiert, la foc mic. După ce se dizolvă untul și se topește zahărul se adaugă și cele 4 linguri de cacao (eu folosesc cacao cu zahăr în ea). Se iau de pe foc după ce s-au omogenizat toate ingredientele și se oprește o cană din această compoziție(în care se adaugă esența de rom) pentru glazurarea prăjiturii la final. Restul compoziției se lasă la răcit. Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă cu cele 6 linguri de zahăr. Gălbenușurile se adaugă pe rând compoziției lăsate la răcit, iar pe urmă praful de copt amestecat cu făina. Se omogenizează bine cu mixerul toate ingredientele, iar la  final se încorporează albușurile bătute spumă în prealabil. Se adaugă și fructele confiate și se toarnă compoziția rezultată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu e nicio problemă dacă fructele se lasă pe fundul tăvii.
Se coace negresa la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. După ce s-a copt prăjitura, se scoate din cuptor și se toarnă deasupra ei cana de glazură oprită. Se decorează după bunul plac. Eu am optat pentru alune de pădure prăjite și măcinate, amestecate apoi cu puțin zahăr pudră. Un sfat: dacă vi se pare prea lichidă compoziția mai puteți adăuga 2-3 linguri de făină în plus. Eu am vrut să fie mai pufoasă și cu consistența mai umedă. Dacă vă plac negresele mai tărișoare, mai adăugați făină în compoziție. Puteți opta pentru nuci sau alune tocate în compoziție în loc de fructe confiate. Vă cunoașteți voi gusturile cel mai bine. Știu că o să ziceți: unde sunt fructele confiate că nu le văd? Vă spun eu că sunt acolo în prăjitură, îmi cer scuze că nu le-am pozat în momentul adăugării lor în compoziție.


Să vă fie de bine!
8 martie 2013

Foi de napolitană cu caramel, alune și nuci

Of! Caramelul acesta e atât de bun că parcă nu merită să-l strici pe niște foi de napolitană. Cu această ocazie am scăpat definitiv de foile de napolitană cumpărate de acasă și în plus m-am cam plictisit de ele.  Totuși în cazul în care vreți să pregătiți un dulce rapid, sunt de luat în seama. Combinația de caramel cu nuci și alune tocate este irezistibilă, așa e de bună că îți vine să o mănânci ca atare. Atenție însă la conținutul mare de zahăr, nu e chiar de glumă :).

Ingrediente:

4 foi de napolitană
220 g de zahăr
100 g de unt
200 ml de smântână pentru frișcă (30% grăsime)
vanilie sau rom(opțional)
150 g de miez de alune și nuci

Mod de preparare:

Deși în poze o să observați doar 3 foi de napolitană și eu am scris 4 la ingrediente, nu e greșit. Eu am renunțat la ultima foaie pentru că nu s-a înmuiat suficient. Greșeala a fost să uit puțin de sosul caramel și să se răcească mai bine. Nu faceți ca mine, lăsați-l doar să se răcorească puțin și apoi umpleți foile de napolitană cu el. Eu mai făceam și niște clătite în același timp și m-am încurcat. Oricum, se poate reîncălzi, dar și de asta am uitat:)). Greșeala mărturisită e pe jumătate iertată, nu-i așa?
Pentru pregătirea sosului, topiți la foc mic zahărul prima dată. Veți observa că la început se transformă în niște bile de zahăr și apoi începe să se topească. Lăsați-l să se topească integral, dar să nu-l ardeți. Amestecați mereu în el. Adăugați untul și amestecați până la topirea completă a acestuia și fluidizarea caramelului. La final adăugați smântâna pentru frișcă și lăsați sosul pe foc până se leagă. La răcire, el se va întări mai bine, nu vă faceți probleme. Umpleți foile de napolitane cu acest sos și presărați deasupra fiecărei foi alune și nuci tocate mărunt. Așezați ultima foaie fără să o ungeți cu nimic și puneți o greutate peste ea. Dați napolitanele la rece peste noapte. 



Să vă fie de bine!

3 martie 2013