Pască cu brânză și stafide (din aluat pandișpan) Dohotariu-Avram Alina 15 aprilie 2013 32 Comments

Știu că mai este ceva timp până la Paște, dar voiam tare mult să încerc o rețetă nouă de pască și să v-o prezint și vouă având în vedere că e prima rețetă de acest gen de pe blog. An de an de când mă știu am pregătit pasca în mod tradițional, cu aluat dospit, împletit. Asta nu însemnă că nu o să o pregătesc și anul acesta la fel, dar pe lângă tradițional vreau să vin și cu ceva nou, respectiv cu o pască fără aluat sau cu aluat de pandișpan. Regretul meu cel mai mare (v-am mai zis) este că aici îmi lipsește brânza noastră de vaci și în rețetele care o cer o înlocuiesc cu ricotta, respectiv urdă. Diferența constă în faptul că ricotta este un sortiment de brânză mai moale și are nevoie de un timp de coacere mai îndelungat pentru că se încheagă mai greu. Pasca aceasta poate reprezenta cu succes și o prăjitură cu brânză dacă o pregătiți în afara sărbătorilor pascale. 

Ingrediente pentru pandișpan:
3 ouă
3 linguri de zahăr
3 linguri de făină
o linguriță de coajă de lămâie rasă
un praf de sare

Pentru crema de brânză:

250 g de ricotta
100 g de stafide
3 ouă
100 g de zahăr
zahăr vanilat

Mod de preparare:

Vreau să precizez că eu am folosit o tavă detașabilă mică și de aceea cantitățile sunt reduse. În funcție de tava folosită, dublați  sau triplați cantitățile și vă recomand să folosiți tot una detașabilă.
Pentru început se face pandișpanul, simplu și la obiect. Gălbenușurile se mixează cu zahărul bine de tot, iar albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se încoporează apoi albușurile amestecului de gălbenușuri, ușor cu o lingură. Se adaugă apoi făina, se încorporează și aceasta și la final coaja de lămâie rasă. Se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă tava la cuptor, pentru 5-10 minute maxim. Atenție! Nu trebuie să se coacă pandișpanul de tot ci doar să se întărească puțin pentru a putea turna deasupra lui compoziția de brânză. Nu am turnat-o de la bun început pentru că nu am dorit ca aceasta să se ducă la fund și să se amestece cu compoziția de pandișpan. 
Pregătiți crema de brânză. Este indicat să folosiți o ricotta mai de calitate, care nu conține foarte mult zer. Sau folosiți brânză de vaci în locul ei, cum am mai spus. Amestecați brânza cu zahărul, stafidele, ouăle și zahărul vanilat. După ce s-a întărit pandișpanul (nu să se rumenească) turnați deasupra lui crema de brânză și dați din nou tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Nu vă luați după timpul indicat de mine ci verificați din când în când pasca în cuptor. Trebuie să se rumenească frumos brânza și să se închege. Dacă folosiți ricotta, încercați-o cu o scobitoare în mijloc și dacă e moale mai lăsați-o la copt. Presărați zahăr pudră deasupra înainte se servire. Este prima dată când o încerc și nu am mai făcut poze în timpul preparării pentru că nu am știut exact ce o să iasă. Promit că o refac și fac și poze. 





Să vă fie de bine!

32 de comentarii :

  1. Exact ce cautam, reteta perfecta! Am notat-o, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata minunat! iti recomand sa folosesti si crema de branza, gen Philadelphia, daca gasesti ;-), pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah cat de bine arataaa!Desi nu suntem fane branza dulce o sa pregatim si noi pentru restul familiei si poate asa fierbinte vom gusta si noi:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-s fan pasca traditionala! Optez pentru cat mai putin aluat in pasca, iar reteta ta e grozava.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai, cat de mult imi plac mie prajiturile cu branza!
    Iar aceasta e formidabila.
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pasca cu pandispan e printre preferatele mele..Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia astept sa fac si eu.
    Fetelor mele le place foarte mult.
    Si tot in varianta prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  8. pa langa ca e super buna se face si rapid:) de incercat retata ta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Aseara m-am gandit la faptul ca asa potriveala mai rar gasesti, nu-i asa? Te astept cu drag la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  10. Faina ideea asta de pasca. Eu nu prea ma omor cu pasca si cozonacii dar asta e interesanta. Ar putea sa imi placa. Ah, cat despre branza de vaci, eu am gasit romaneasca sau poloneza la un magazin in Milano care vinde produse din Europa de Est. De obicei de acolo imi fac poftele cand mi-e dor de ceva de-acasa. Poate gasesti si la tine in zona. Stiu ca sunt magazine romanesti in Italia. Pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar în zona în care locuiesc eu nu prea sunt. Ar fi fost frumos. Pupici.

      Ștergere
  11. Ce bine arata, si ce buna ideea sa o faci din pandispan ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu o sa fac o pasca cu aluat de pandispan!
    Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce pot sa mai spun?Arata atat de bine de imi vine sa 'musc' din monitor :) Hugs

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce pascuta minunata ai facut! Deja mi-e pofta de pasca :) Arata excelent!!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!