Browsing "Older Posts"

Pachețele cu mere și stafide din aluat foietaj

Datorită faptului că aveam niște aluat foietaj rătăcit prin frigider și niște mere care nu voiau nici cum să fie mâncate, m-am gândit să fac niște pachețele pe care să le decorez cu coajă de mandarine. Așa mi s-a năzărit, așa am făcut și mi-a plăcut produsul finit atât la gust cât și la aspect. Cred că fiecare dintre voi a auzit sau a folosit măcar o dată aluatul foietaj din comerț. Este ideal pentru a realiza un desert rapid sau o gustare rapidă. E  bun atât pentru rețetele dulci cât și pentru cele sărate. Nu aveți cum să dați greș cu acest aluat. 

Ingrediente:

un pachet de aluat foietaj
300 g de mere
30 g de stafide
o esență de rom
1/2 linguriță de scorțișoară
4 linguri de zahăr
1/2 lingură de amidon
coajă de mandarină
zahăr pudră

Mod de preparare:

Merele se curăță, se taie cubulețe și se călesc cu zahărul, și scorțișoara până se înmoaie puțin. Stafidele hidratate în prealabil în  puțină apă cu esența de rom se adaugă și acestea în compoziția de mere. Spre final se adaugă amidonul, se amestecă și se lasă compoziția la răcit. Eu folosesc amidon pentru a lega puțin compoziția. Nu e obligatoriu să-l folosiți, dacă nu vă place sau nu aveți.
Se taie aluatul în pătrate și se pune pe fiecare pătrat câte o lingură din compoziția răcită. Se formează pachețele și la mijloc se strânge aluatul cu o bucățică de coajă de mandarină, ca într-o fundă. Se așază pachețele într-o tavă, se ung cu puțin lapte și se dau la cuptor, la foc mediu, până se rumenesc frumos deasupra. Se scot apoi, se pudrează cu zahăr pudră și se servesc calde sau reci, după poftele și răbdarea fiecăruia.



Să vă fie de bine!

30 noiembrie 2012

Brăduț din pancakes cu mentă și cocos

Mi-am cumpărat recent niște forme foarte simpatice pentru realizarea de brăduți din biscuiți. Până la biscuiți am decis să le folosesc la pancakes, și să realizez un brăduț simpatic. Am făcut clătitele cu sirop de mentă pentru ca brăduțul meu să aibă și o tentă verde, le-am uns cu miere de albine și am presărat nucă de cocos deasupra. Am pus din loc în loc și câte un fulg de migdală și ce-a ieșit vedeți în poze. Am beneficiat de ajutorul soțului meu, nu că ar fi ceva complicat de făcut, dar ne-a plăcut să realizăm împreună acest brăduț. Ne-am bucurat ca niște copii și rezultatul ne-a plăcut enorm. Abia aștept să facem următorul brăduț din biscuiți. Formele acestea sunt de dimensiuni diferite și au și suport pentru brăduț inclus în pachet. E o idee bună ca de sărbători pe lângă brazii împodobiți din casă să avem și un brăduț dulce și comestibil pe masă:).

Ingrediente pentru pancakes:

3 ouă
150 ml de lapte
200 g de făină
5 lingurițe de zahăr
1 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de esență de lămâie
10 linguri de sirop de mentă
nucă de cocos pentru decor
fulgi de migdale pentru decor
miere de albine
unt pentru copt clătitele

Mod de preparare:

Separați ouăle, albușurile le bateți spumă cu un praf de sare, iar gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul. Adăugați gălbenușurile peste albușuri, încorporați ușor și apoi turnați laptele. Adăugați la final făina amestecată cu praful de copt, esența de vanilie și siropul de mentă. Eu am folosit cam 10 linguri de sirop. Nu e musai să folosiți la fel, depinde de cât de gros este siropul și ce putere de colorare are. Al meu fiind mai lichid a trebuit să adaug mai multă făină, respectiv 200 de grame. S-ar putea ca voi să nu aveți nevoie de aceeași cantitate de făină. Nu trebuie să fie un aluat foarte gros, dar nici subțire. Oricum, este o compoziție mai groasă decât la clătitele obișnuite, arhicunoscute. 

Adăugați puțin unt în tigaie și începeți să coaceți clătitele până capătă o culoare maronie pe ambele părți. Eu le-am făcut mai micuțe pentru că oricum a trebuit să le decupez pe urmă. Din această cantitate mi-au ieșit nouă clătite americane. După ce am terminat de copt clătitele le-am decupat în formă de stea, le-am uns cu miere de albine, am presărat nucă de cocos deasupra și le-am așezat în ordine descrescătoare pe suportul de brăduț. Am ornat din loc în loc cu fulgi de migdale și gata brăduțul meu:)


Sărbători fericite!
29 noiembrie 2012

Chec în trei culori (cu dulceață)

Când am făcut prima dată acest chec în trei culori, mi-am dorit să-l repet în altă variantă de culori, respectiv roșu, galben și albastru. Nu mi-au ieșit foarte bine culorile deoarece nu am vrut să folosesc colorant și am folosit dulceață de cireșe și dulceață de afine. Mi-am dorit să particip pe ultima sută de metri cu această rețetă la provocarea Dulce Românie. M-am gândit că un chec în culorile drapelului național ar fi potrivit pentru provocarea de luna aceasta: România. Sper să vă placă și să urmăriți pe 1 decembrie parada rețetelor participante pe site-ul Mihaelei. Ingredientele pentru acest chec sunt aceleași ca la precedentul, puteți folosi însă ce culori doriți pentru a realiza acest chec minunat. Îi mulțumesc pe această cale Laurei Laurențiu pentru rețeta și pentru sursa de inspirație.

Ingrediente:

225 g de făină
6 ouă
170 g de zahăr
120 g de unt
3 linguri de lapte
o esență de vanilie
coajă de lămâie
un praf de sare
dulceață de cireșe
dulceață de afine

Mod de preparare:

Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare și zahărul adăugat pe rând. Gălbenușurile se mixează și ele puțin și se adaugă treptat peste albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Se adaugă untul topit puțin câte puțin, laptele, o linguriță de coajă de lămâie și esența de vanilie. Se amestecă ușor până la încorporarea completă și la final se adaugă în ploaie făina. Se împarte compoziția rezultată în trei boluri. În două dintre boluri se adaugă câteva linguri de dulceață de cireșe, respectiv dulceață de afine. Dulceață de cireșe am folosit cam jumătate de borcan mic, pentru că nu prea se colora compoziția, iar de afine am folosit cam 4 linguri. 
Se toarnă pe rând compozițiile într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, în cele trei spații create cu ajutorul unor cartoane acoperite cu folie de aluminiu. Se dă drumul la cuptor să se încălzească și înainte de a da tava la cuptor se scot cu grijă cartoanele despărțitoare. Se lasă checul la copt, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Având în vedere că are dulceață în compoziție trebuie lăsat mai mult în cuptor ca să se rumenească bine. Se încearcă din când în când cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-a copt suficient. După ce s-a copt se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr pudră, se porționează și se servește. 



La mulți ani, România!
28 noiembrie 2012

Conopidă gratinată

Nu știu dacă vă place conopida, dar mie îmi place mai mult crudă decât gătită. Poate o să vă surprindă, dar îmi place să o ronțăi crudă. Asta nu înseamnă că nu o consum și gătită, doar nu sunt ''rozătoare'':)). Am preparat și broccoli gratinat, dar conopida gratinată îmi place mai mult. Are un gust mai bun, diferit de broccoli pe care nu prea îl ador, dar îl consum uneori. Conopida poate fi gătită într-o multitudine de feluri, de la supe, la budinci, souffle-uri și așa mai departe. Poate fi pusă și la murat, după cum bine știți. Este foarte sănătoasă, ajută la detoxifierea organismului, previne anemia și reglează tensiunea arterială. Are doar 25 de calorii, conține o mulțime de vitamine, fier, magneziu, calciu și cel mai important nu conține colesterol și amidon. Persoanele care vor să slăbească o pot consuma cu succes, iar cele care nu vor să slăbească o pot consuma de asemenea. 

Ingrediente:

o conopidă frumoasă
150 g de cașcaval
50 g de unt
50 g de făină
500 ml de lapte
un praf de nucșoară
sare, piper

Mod de preparare:

Conopida spălată și curățată se rupe în buchețele și se pune la fiert în apă cu sare și piper. Nu o fierbeți prea mult pentru că trebuie să rămână întreagă și să nu-și piardă forma. Încercați-o cu o furculiță și dacă e fiartă suficient, scurgeți-o de apă și puneți-o deoparte.
Pregătiți sosul bechamel: topiți untul într-o tigaie și adăugați făina amestecând mereu, cu atenție să nu se ardă. Turnați puțin câte puțin laptele, amestecați și lăsați să se îngroașe sosul. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe. Aromatizați la final cu puțină nucșoară. 
Puneți conopida fiartă într-o tavă, adăugați sosul bechamel peste ea și la final cașcavalul ras. Dați tava la cuptor, la foc mediu până se rumenește puțin deasupra(20-25 de minute). Lăsați-o să se răcească și serviți-o apoi cu poftă. Eu nu am avut răbdare să o las să se răcească pentru că îmi era foame, și când făceam pozele ieșeau aburi din conopida mea gratinată. Am savurat-o cu mare poftă.


Să vă fie de bine!
27 noiembrie 2012

Guguluf cu ciocolată albă

Guguluf! Ce-mi place cum sună cuvântul acesta și mai ales îmi place nespus cum arată prăjiturile coapte în această formă. Cuvântul ''guguluf'' provine din limba germană și este alcătuit din doi termeni ''gugel'', care semnifică ''cagulă'' sau ''scufie'' și ''hupf'', care înseamnă ''drojdie''. Așadar este un desert german cu o formă caracteristică, pe bază de ouă, lapte, unt, migdale și stafide, glazurat cu ciocolată sau pudrat cu zahăr. Provine din sudul Germaniei și este versiunea mult prea cunoscutului cozonac italian ''panettone'' și a americanului ''bundt cake''. Pe mine personal, acest desert mă duce cu gândul la sărbătorile de iarnă și nu e de mirare având în vedere că se pregătește în Germania în apropierea Crăciunului. Puteți încerca acest guguluf alături de cozonacii noștri tradiționali, și nu o să regretați. Eu nu am respectat întocmai rețeta tradițională, am înlocuit fructele confiate și migdalele cu fulgi de ciocolată în interior și am glazurat la final prăjitura cu ciocolată albă. A ieșit un deliciu căruia nu-i poți rezista. E bună, pufoasă, aromată și cremoasă. Unde mai pui că nu necesită mult timp pregătirea ei. Se face în doi timpi și trei mișcări.

Ingrediente:

200 g de făină
200 ml de lapte
150 g de unt
150 g de zahăr
4 ouă
2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
1 praf de sare
1 praf de copt
2 linguri de fulgi de ciocolată
100 g de ciocolată albă
2 linguri de smântână dulce

Mod de preparare:

Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă cu zahărul. Se încorporează apoi gălbenușurile bătute separat cu un praf de sare. Se adaugă coaja de lămâie, untul topit și se omogenizează bine compoziția, cu o spatulă. Peste această compoziție se toarnă puțin câte puțin laptele călduț și se încorporează ușor până la omogenizare. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se lasă aluatul să se odihnească 10 minute, se adaugă și fulgii de ciocolată în compoziție și apoi se toarnă în forma de silicon. Eu nu am uns forma cu nimic și nu s-a prins aluatul deloc de ea. 
Se coace guguluful în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 35 de minute. Dacă are tendința de a se rumeni prea tare la suprafață acoperiți-l cu hârtie de copt udă și stoarsă bine. Verificați dacă s-a copt suficient făcând un test cu scobitoarea. După ce s-a copt  guguluful scoateți-l din cuptor, lăsați-l să se răcească și apoi răsturnați-l pe o farfurie. Turnați deasupra lui ciocolata albă topită pe baie de aburi cu 2 linguri de smântână dulce. Savurați-l cu mare poftă! E atât de bun!



Să vă fie de bine!
26 noiembrie 2012

Cupe de kaki cu ricotta

Am descoperit pe site-ul Mondocucina o modalitate foarte bună de a consuma acest fruct, kaki, pe care știți deja că nu prea ador să-l consum ca atare. Este vorba despre un desert super ușor și la propriu și la figurat, un desert cu ricotta, miere de albine și pulpă de kaki. Din câte am observat, dând o căutare pe google, această rețetă  își are originea în Italia, iar aici acest fruct se intitulează la fel cum se și pronunță: cachi. Am fost puțin în dubii când a trebuit să scriu denumirea acestui fruct și am optat în final pentru ''kaki'', care este și cea mai cunoscută. Mai poartă denumirea și de ''persimon'' și China este primul producător mondial al acestuia. Nici Italia nu stă rău deloc, aflându-se la jumătatea clasamentului, pe locul cinci, conform Wikipedia.

Ingrediente:

200-250 g de ricotta
un kaki copt bine
4 lingurițe de miere de albine
2 lingurițe de bucățele de ciocolată

Mod de preparare:

Ricotta se amestecă cu mierea de albine. Fructul de kaki se spală, se înlătură coaja și se extrage pulpa. Se pune într-o cupă un strat de ricotta, unul de kaki și tot așa până la epuizarea ingredientelor. Se ornează deasupra cu bucățele de ciocolata și desertul este gata. Dacă pulpa de kaki este prea tare puteți să o dați prin blender, dar rețineți că fructul trebuie să fie copt bine. Mi-a plăcut acest desert și m-a surprins plăcut că nu am mai simțit gustul acela neplăcut, care îți face gura pungă, atribuit kaki-ului. 



Să vă fie de bine!
25 noiembrie 2012

Chifle din făină integrală

Am făcut de multe ori pâine, dar niciodată din făină neagră sau integrală. De când am început să consum pâine integrală din comerț îmi tot ziceam că trebuie să fac și eu cândva. Nu știu cât de sănătoasă este cea cumpărată, dar cert este că are mai puține calorii decât cea albă. Am cumpărat făină amestec, de la Lidl, din curiozitate să văd ce pâine îmi iese. Sortimentul acesta conține mai multe tipuri de făină și agenți de creștere, care va să zică nu trebuie să mai adăugați drojdie, ci doar apă călduță, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am pus și puțin ulei de măsline. Nu garantez că este cea mai sănătoasă, cea mai integrală pâine din lume, dar este cea mai gustoasă pe care am mâncat-o vreodată. Nu am cumpărat niciodată făină gata pregătită pentru frământare și de asta mi-am dorit să fac o probă. Rezultatul a fost mai bun decât mă așteptam și ca să nu fac o pâine simplă, am făcut chifle cu semințe. Ce frumos mai mirosea în casă a pâine proaspăt scoasă din cuptor și ce bună e o chiflă caldă! Aluatul se lucrează foarte ușor și pentru cei mai puțin experimentați într-ale frământării, îl recomand cu încredere. 

Ingrediente:

500 g de făină
350 ml de apă călduță
40 ml de ulei de măsline
semințe de susan
semințe de mac
semințe amestec(dovleac, floarea soarelui, in)

Mod de preparare:

Se pune făina într-un bol, se adaugă pe rând apa călduță și se frământă bine. La final, pentru a dezlipi aluatul de pe mâini se adaugă pe rând uleiul de măsline. Se dă o formă aluatului și se lasă la crescut la loc cald, pentru minim o jumătate de oră.
După ce au trecut cele 30 de minute,  se formează chifle din aluat și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se crestează chiflele cu un cuțit ascuțit, se umezesc cu puțină apă și se presară pe fiecare semințe de mac, de susan, de floarea soarelui, după preferințe. Se  mai lasă la crescut în tavă pentru încă 45 de minute. Se introduce  apoi tava în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 35 de minute, aproximativ. După ce s-au rumenit suficient, se lasă să se  răcească puțin și apoi se servesc cu poftă. Sunt bune atât calde cât și reci. 


Să vă fie de bine!
24 noiembrie 2012

Salată de avocado cu piept de curcan

Pentru iubitorii de avocado și nu numai, vă recomand o altă salată care are la bază acest fruct minunat, de care eu nu mă mai satur. Este simplă, ca orice salată, de altfel. Dacă ați rămas vreodată în pană de idei și nu știți ce să serviți la masa de seară, încercați o salată de avocado. În acest mod, veți mânca sănătos și veți dormi bine. E lucru știut că masa de seara trebuie să fie mereu ușoară și nu e bine să ne intoxicăm organismul cu lucruri nesănătoase cu câteva ore înainte de a ne pune la somn. Nu e o regulă, fiecare face cum îl taie capul, dar suportă pe urmă consecințele. Testat și verificat pe pielea mea, nu vorbesc niciodată în necunoștință de cauză. Dacă vă inspiră și vă place luați aminte:

Ingrediente:

un avocado copt
100 g de piept de curcan
o roșie sau 4-5 mai mici 
o lingură de ulei de măsline(opțional)
sare, piper
2 linguri de zeamă de lămâie
busuioc pentru decor
boabe de piper pentru decor

Mod de preparare:

Precizez faptul că aceste cantități sunt pentru o singură persoană și eu am ales să servesc această salată într-un pahar. Dacă vi se pare prea mult pentru o singură persoană împărțiți salata cu cei dragi, dacă vi se pare prea puțin suplimentați cantitățile indicate:).
Pieptul de curcan se coace pe un grătar și se condimentează cu sare și piper. Avocado se taie în două, se scoate sâmburele și se curăță de coajă. Atât pieptul de curcan cât și avocado se taie cubulețe. Nu uitați să stropiți cubulețele de avocado cu zeamă de lămâie. Dacă serviți salata la fel cum am procedat eu, așezați ingredientele în straturi, adică un strat de piept de curcan, unul de avocado, unul de roșii tăiate, și tot așa până la epuizarea ingredientelor. Ornați cu busuioc proaspăt și câteva boabe de piper.  Dacă nu o serviți într-un pahar sau o cupă, amestecați toate ingredientele, condimentați cu sare, piper și puțin ulei de măsline. Puteți folosi piept de pui în loc de piept de curcan, bineînțeles. Cam aceasta este sălățica mea, nimic mai simplu de atât.


Să vă fie de bine!

Paste la cuptor (cu somon și ton)

Nu am cuvinte să vă descriu cât de delicioase sunt aceste paste la cuptor, cu somon afumat și ton. O minune! Am savurat cu cea mai mare plăcere o porție din această savuroasă mâncare. În compoziție se adaugă și câteva bucățele de mere, iar sosul alb pe bază de lapte, smântână, cașcaval și verdețuri completează armonios această simfonie a gusturilor. Știți cu siguranță cât de bun este acest pește, somonul, iar afumat e un deliciu. Nu mai zic de ton, cât de gustos și bun este. Cred că îmi simțiți entuziasmul așa că mai bine vă furnizez rețeta că poate o să vă inspire să pregătiți și voi acest fel de mâncare. Puteți renunța la ton în această rețetă, dar nicidecum la somon :). Veți înțelege de ce zic asta când veți savura acest fel de mâncare.

Ingrediente pentru 4 persoane:

200 g de rigatoni
80 g de unt
30 g de făină
250 ml de lapte
200 ml de smântână
50 g de cașcaval ras
50 g de pecorino ras (sau parmezan)
o legătură mică de mărar 
o legătură mică de pătrunjel 
100 g de somon afumat
160 g de ton în ulei
2 mere
sucul de la o 1/2 lămâie
sare, piper

Puneți apa la fiert pentru paste, pentru început. Topiți 50 g de unt într-o crăticioară, adăugați făina amestecând bine, apoi încorporați laptele și smântâna. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe când adaugați făina. Amestecați mereu în sos până va deveni fin și omogen. Opriți focul și adăugați în sos cașcavalul ras și pecorino ras și lăsați-le să se topească, apoi adăugați verdeața tocată mărunt și condimentați cu sare și piper după gust. Când apa fierbe, adăugați pastele și fierbeți-le pentru câteva minute, al dente.
Tăiați somonul feliuțe, iar merele curățate de semințe și coajă tăiați-le cubulețe. Amestecați feliuțele de pește și cubulețele de măr cu  sosul alb și pastele scurse bine de apă. Adăugați și zeama de lămâie și amestecați bine pastele. Turnați amestecul rezultat într-o tavă unsă cu unt. Adăugați câteva bucățele de unt și deasupra înainte de a da tava la cuptor, la foc moderat, pentru 20-25 de minute. Pastele nu trebuie să se rumenească prea tare deasupra, ci doar să capete o  frumoasă culoare aurie.


Să vă fie de bine!
23 noiembrie 2012

Mini torturi cu cremă de lămâie

De ce am ales să fac mini torturi când aș fi putut să fac un tort normal?Am mai multe răspunsuri: pentru că așa mi-a venit, dintr-o dată, pentru că îmi plac cum arată și sunt simpatice foc. Am mai făcut acest tort, dar de această dată am ales să îi dau un alt aspect. Rețeta nu este grea deloc, iar crema de lămâie este extraordinară. Sunt niște tortulețe ușoare, nu foarte dulci și foarte aromate. Blatul este unul simplu, un blat pandișpan la care se adaugă în plus un nuci tocate și aromă de lămâie.

Ingrediente pentru blat:

6 ouă
6 linguri de zahăr
6 linguri de făină
1/2 linguriță de praf de copt
100 g de nuci tocate
coaja de la 1/2 lămâie

Pentru cremă:

5 gălbenușuri
6 linguri de zahăr
2 linguri de amidon de porumb
250 ml de lapte
100 g de unt
zeama de la 1/2 lămâie
coaja de la 1/2 lămâie
o esență de lămâie

Pentru decorațiunile din ciocolată:

150 g de ciocolată neagră
zahăr colorat

Mod de preparare:

Pentru blat ouăle se separă și se mixează gălbenușurile cu zahărul până își deschid culoarea, se topește zahărul și își dublează cantitatea. Albușurile se mixează spumă tare cu un praf de sare și se încorporează apoi amestecului de gălbenușuri, ușor cu o spatulă, de jos în sus. Se adaugă făina cernută cu praful de copt, se amestecă încet, nucile tocate și la final coaja de lămâie. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei de floarea soarelui. Se coace la 180 de grade, aproximativ 25 de minute, până se rumenește frumos și trece testul scobitorii. Se lasă la răcit și între timp se pregătește crema de lămâie.
Gălbenușurile se mixează bine cu șase linguri de zahăr. Se adaugă amidonul, coaja și zeama de lămâie, iar apoi laptele. Se pune amestecul pe foc mic până se îngroașă, amestecând mereu în el. Se adaugă și esența de vanilie, iar după ce s-a îngroșat suficient se lasă să se răcorească puțin și  se mixează cu untul moale până se încorporează în totalitate.
Cu o formă rotundă se decupează baza pentru mini torturi și se umplu apoi formele cu crema de lămâie. Se dau la rece pentru câteva ore. Puteți chiar felia blatul și realizați două straturi de mini torturi cu cremă între ele.
Pentru pregătirea decorațiunilor de ciocolată aveți nevoie de un termometru digital pentru a tempera ciocolata. Se pune 100 g de ciocolată neagră la topit pe baie de aburi. După ce s-a topit în totalitate se adaugă restul de ciocolată tocată pe rând și se amestecă. Se adaugă ciocolata netopită în cea topită până ajunge la o temperatură cuprinsă între 30 și 32 de grade. Doar așa e perfectă pentru a vă juca cu decorațiunile. Se așază cu o linguriță ciocolată topită pe hârtia de copt. Se presară apoi zahăr colorat pe fiecare. Eu am avut de culoare galbenă.  Puteți pune și alune tocate sau fistic. Se dau decorațiunile de ciocolată la rece până se întăresc. După ce se răcesc se desprind singure de pe hârtia de copt.
Nu e obligatoriu să faceți decorațiuni din ciocolată, eu am zis că arată mai drăguț așa tortulețele. Când le scoateți din formele rotunde aveți nevoie de căpăcelul rotund cu care le presați să iasă mai ușor. Oricum alături de aceste inele atunci când le cumpărați aveți și așa ceva. Eu mi le-am cumpărat de la Lidl. Decorați mini torturile cu ciocolată și felii de lămâie. 



Să vă fie de bine!
22 noiembrie 2012

Crumble cu struguri și kaki

Am văzut acest desert pe site-ul Danei și mi-au venit în minte două lucruri: unul că îmi place crumble-ul și doi că ar trebuie să fac și eu un astfel de desert având în vedere că am kaki în casă și nu prea îmi place să le consum ca atare. Cred că este singurul fruct dintre acelea pe care le-am mâncat până acum care nu prea îmi face plăcere să-l mănânc. Știu că are proprietăți miraculoase, că e considerat fructul zeilor și așa mai departe, dar mie mi se face ''gura pungă'' când îl mănânc. Mă gândesc că sunt mai multe tipuri de kaki, pentru că îmi amintesc că am mâncat mai demult, tot aici în Italia, un fruct de acest gen care nu mi-a lăsat aceeași senzație sau poate acestea pe care le am eu nu sunt suficient de coapte. Am o lădiță de kaki de vreo lună și ceva în casă și tot aștept să se coacă bine să devină mai moi și suculente. Faza e că se coc destul de greu pentru că persoana care mi le-a adus le-a cules când nu erau coapte suficient. Acestea pe care le-am ales pentru crumble erau cele mai coapte și în acest desert nu mi-au mai lăsat acea impresie de ''gură pungă''. Așadar, mi-a plăcut să-l consum în această variantă. Și o să mai încerc și alte variante de desert cu acest fruct ''miraculos''. 

Ingrediente:

75 g de făină
40 g de unt
50 g de zahăr tos
câteva boabe de struguri
un fruct kaki
4 lingurițe de fulgi de migdale
4 lingurițe de zahăr brun

Mod de preparare:

Se pun câteva boabe de struguri în cele patru ramekin-uri, apoi se adaugă feliile de kaki și se presară în fiecare vas câte o linguriță de zahăr brun. Peste zahărul brun se pun fulgii de migdale și apoi aluatul nisipos. Pentru aluatul nisipos se frământă cu mâna untul cu făina și zahărul. Se umplu vasele cu acest aluat și se dau la cuptor, la foc moderat, până se rumenesc frumos. Se servește cald sau rece. Eu l-am servit rece și am mai adăugat câțiva fulgi de migdale deasupra. A fost foarte bun și a reprezentat pentru mine un mic dejun dulce și delicios. 


Să vă fie de bine!

21 noiembrie 2012